Home Government Office for Cooperation with NGOs The Council for the Development of Civil Society Publications Documents EU Programmes Contact English Croatian


Natječaji unutar programa Europa za građane

1.lipnja 2009.  ističe još jedan od unaprijed određenih rokova za podnošenje projektnih prijedloga unutar programa Europa za građane.

Riječ je o natječajima unutar Aktivnosti 1- Aktivni građani za Europu, koja je izravno usmjerena na uključivanje građana, i to:
 
  • Projekti sastanaka bratimljenih gradova, kojima se nastoji okupiti građane i skupine građana bratimljenih gradova, koristeći partnerstva (postojeća ili planirana) među općinama za razvoj snažnog, neformalnog i osobnog odnosa među građanima. Više o ovom natječaju pročitajte na internetskim stranicama Kontakt točke za program Europa za građane, a prijavne obrasce preuzmite ovdje;
  • Mjere potpore projekti su kojima se želi poticati razmjene iskustava, ekspertize, dobrih praksi i aktivnosti koje će rezultirati u uspostavi dugotrajnih partnerstava i mreža između prvenstveno općina i gradova. Više o ovom natječaju pročitajte na internetskim stranicama Kontakt točke za program Europa za građane, a prijavne obrasce preuzmite ovdje.
  • Projekti građana, kojima se nastoji okupiti građane različitih stajališta, koji će zajednički djelovati ili raspravljati o zajedničkim europskim temama na lokalnoj i europskoj razini. Trebale bi se primjenjivati inovativne metode, kojima se omogućuje građansko sudjelovanje, jer cilj je smanjiti udaljenost između građana i Europske unije, osnažiti njihovo sudjelovanje i poticati dijalog između građana i institucija EU. Prihvatljive aktivnosti uključuju organiziranje tzv. „građanskih panel rasprava“, kojima će se: prikupiti mišljenja građana o izazovima ili ključnim pitanjima važnima na europskoj razini, razvijati metodologije kojima se omogućuje aktivna interakcija i rasprava među građanima o politikama EU koje utječu na njihov svakodnevni život, uvođenje mehanizama kojima građani oblikuju svoje poglede na europske integracije u obliku preporuka za donosioce političkih odluka, poticati dijaloga između samih građana i institucija EU, snažeći utjecaj građana na njih i slično. Više o ovom natječaju pročitajte na internetskim stranicama Kontakt točke za program Europa za građane, a prijavne obrasce preuzmite ovdje.
 
 
Public administration bodies
National foundation
Croatian companies’ donations
EU Tenders
Other donors