Home Government Office for Cooperation with NGOs The Council for the Development of Civil Society Publications Documents EU Programmes Contact English Croatian


Forum ''Učinci pristupanja Europskoj uniji u području zaštite potrošača i sigurnosti hrane'', petak 26. listopada 2007, u 10:00 sati, u Osijeku

U petak 26. listopada 2007. s početkom u 10:00 sati u zgradi Rektorata Sveučilišta u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, održati će se europski regionalni forum “Učinci pristupanja Europskoj uniji u području zaštite potrošača i sigurnosti hrane: Hrvatska očekivanja i irska iskustva”.
Forum koji organiziraju Institut za međunarodne odnose (IMO) iz Zagreba i Sveučilište u Osijeku predstavlja treći od ukupno tri regionalna foruma u sklopu projekta “EU IMPACT – Akademska mreža za komuniciranje integracijskih učinaka u Hrvatskoj” koji se provodi u okviru programa PHARE 2005.
Glavni je cilj foruma u Osijeku pokrenuti raspravu o očekivanim učincima pristupanja Hrvatske u EU u području zaštite potrošača i sigurnosti hrane, imajući u vidu iskustva Irske kao države članice. Programom foruma biti će obuhvaćena problematika institucionalnih promjena, te očekivane promjene za hrvatske građane.
Regionalni forum pozdravnim će govorima otvoriti: Prof. dr. sc. Gordana Kralik, rektorica Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku; dr. sc. Nedeljko Bosanac, član poglavarstva Osječko-baranjske županije, te predstavnik grada Osijeka. Uslijediti će osam kratkih tematskih izlaganja kojima će se potaknuti šira rasprava o učincima pristupanja EU u području zaštite potrošača i sigurnosti hrane.
Izlaganja na forumu održati će: Dr. sc. Mate Brstilo, pomoćnik ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva; Dr. sc. Boris Antunović sa Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku; gđa. Sanja Miloš, iz Hrvatske agencije za hranu u Osijeku; Dr. sc. Thomas Quigley ravnatelj Food Science, Food Safety Promotin Bord-a iz Dublina, Irska; Gđa. Đema Bartulović, načelnica Odjela za zaštitu potrošača, Uprave za trgovinu i unutarnje tržište Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva; Mr. sc. Ilija Rkman, iz Društva Potrošač iz Zagreba, te Prof. dr. sc. Vesna Brčić Stipčević s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Dr. sc. Višnja Samardžija, sa Instituta za međunarodne odnose, voditeljica projekta EU IMPACT, obrazložiti će ciljeve i karakter projekta te će moderirati raspravu.
U sklopu projekta EU IMPACT do kraja godine predviđeno je objavljivanje knjige “Učinci pristupanja Europskoj uniji: Hrvatska očekivanja i irska iskustva“. Knjiga će tematski biti usmjerena prema obrađivanju područja koja su bila diskutirana na regionalnim forumima: obrazovanje (Rijeka) , zaštita okoliša (Split), zaštita potrošača i sigurnost hrane (Osijek). 
 
 
 
Public administration bodies
National foundation
Croatian companies’ donations
EU Tenders
Other donors