Naslovnica Ured za udruge Savjet za razvoj civilnog društva Publikacije Dokumenti Programi EU Osnivanje i vođenje udruge Kontakt English Hrvatski

Mogućnosti financijskih potpora Međunarodne Višegradske fundacije

Međunarodna Višegradska fundacija (eng. International Visegrad Fund (IVF)) jest međunarodna organizacija sa sjedištem u Bratislavi, koju su 2000. godine osnovale Vlade četiriju zemalja, takozvanih Visegrad zemalja (V4) – Republike Češke, Republike Mađarske, Republike Poljske te Republike Slovačke. Fundacija djeluje s ciljem promicanja razvoja i snažnije suradnje između četiri zemlje pružanjem financijske potpore zajedničkim kulturnim, znanstvenim i obrazovnih projektima, putem razmjena među mladima, prekogranične suradnje i turističke promocije.
Proračun od 5 milijuna Eura godišnje kojime fundacija raspolaže sastoji se od jednakih doprinosa svake od V4 zemlje, a financijska potpora dodjeljuje se u vidu programa bespovratnih sredstava (grantova), stipendija i umjetničkih boravišnih potpora. Iako su umjetničke boravišne potpore jedini program predviđen isključivo za područje V4 zemalja, stipendije i bespovratna sredstva dostupni su također i kandidatima iz drugih zemalja, uključujući Hrvatsku. Primatelji potpore fundacije uglavnom su organizacije civilnoga društva, općine i gradovi te ostala tijela lokalne samouprave, ali i privatne tvrtke, škole i sveučilišta, kao i pojedinačni studenti i umjetnici.
 
Organizacije civilnoga društva i iz Republike Hrvatske imaju mogućnost podnošenja projektnih prijedloga za dobivanje financijske potpore kroz programe bespovratnih sredstava – uvjet je partnerstvo s najmanje dvije organizacije iz V4 zemalja, koje se pri podnošenju prijedloga treba potvrditi tek pismom partnerske organizacije, a prijavni obrasci mogu se preuzeti s internetske stranice Višegradske fundacije. Tražitelji financijske potpore iz Hrvatske mogu se također prijaviti za primanje studentskih stipendija.
 
Financijske potpore retrogradno se isplaćuju, a kalendar raspisivanja natječaja (ukupno 10 rokova godišnje) za svaku od aktivnosti  možete pratiti putem internetskih stranica Višegradsek fundacije.
 
Detaljnije o mogućnostima financijskih potpora Međunarodne Višegradske fundacije:
 
Stipendije – u i iz Višegrada
Višegradski stipendijski program nudi pojedinačne stipendije za dodiplomske i poslijediplomske (magistarske) studije. Stipendijski program djeluje u dva pravca: Out-Going potprogram podupire studij studenata iz V4 zemalja na sveučilištima u trećim zemljama (u Hrvatskoj, primjerice), dok In-Coming program financijski potpomaže studente iz trećih zemalja (na primjer iz Hrvatske) koji žele studirati na nekom od sveučilišta u V4 zeljama. Proračun svake stipendije sastoji se od dva dijela: od stipendije koju dobiva izravno student te od isplate za instituciju-domaćina. Cjelokupan godišnji proračun Višegradskog stipendijskog programa u 2007. godini iznosi €1,306,000.

Mali, Standardni ili Strateški?
Višegradski grant program sastoji se od tri vrste bespovratnih sredstava - Malih, Standardnih i Strateških. Primatelji bespovratnih sredstava mogu biti organizacije civilnoga društva, lokalne samouprave to jest lokalne vlasti, kao i škole i sveučilišta. Hrvatske organizacije mogu podnositi projektne prijedloge na ove programe u svojstvu aplikanta – podnositelja projektnog prijedloga (odnosno organizatora) ili se pridružiti postojećem projektu u svojstvu su-organizatora. Projekti moraju pokrivati jedno od područja koje podržava Fundacija: kultura, obrazovanje, znanstvena istraživanja, razmjene mladih, kao i promicanje turizma.  Osnovni uvjet za svakog podnositelja projektnog prijedloga jest imati partnere iz najmanje dvije Višegradske zemlje. Cjelokupan godišnji proračun za sve grant programe u 2007. je: €512,000 za Male grantove, €2,200,000 za Standardne grantove i €300,000 za takozvane Višegradske strateške programe (grant programi namijenjeni strateškim projektima koji slijede prioritete koje pak određuje predsjednička zemlja Višegradske Grupe). 

STIPENDIJE:
Cjelokupan iznos za studente (In-Coming, odnosno za studij na sveučilištima V4 zemalja): €2,500 po semestru.
Cjelokupan iznos za sveučilište-domaćina u Hrvatskoj (Out-Going) €1,500 po semestru.
 
Više informacija o stipendijama na internetskoj stranici: http://www.scholarships.visegradfund.org.

 
GRANTOVI (bespovratna sredstva):
Vrsta granta
Vrijeme provedbe
Iznos potpore Fundacije
Maksimalan udio u ukupnom iznosu projekta:
Mali grantovi
6 mjeseci
do € 4,000
50%
Standardni grantovi
12 mjeseci
preko € 4,001
50%
Strateški grantovi
12 – 36 mjeseci
€ 40,000 – 200,000
50%
 
Više informacija na internetskoj stranici:       http://www.visegradfund.org/grants.html.
 
 
Tijela državne uprave
Lokalna i područna samouprava
Zaklade i fondovi
Poduzeća
Fondovi Europske unije
Ostali međunarodni donatori