Naslovnica Ured za udruge Savjet za razvoj civilnog društva Publikacije Dokumenti Programi EU Osnivanje i vođenje udruge Kontakt English Hrvatski

Registar neprofitnih organizacija - podsjetnik za obveznu registraciju

Neprofitne organizacije u Republici Hrvatskoj, sukladno čl. 2. st. 1. Uredbe o računovodstvu neprofitnih organizacija (Narodne novine, br. 10/08 i 7/09), dužne su se upisati u Registar neprofitnih organizacija (u daljnjem tekstu Registar). Navedeni Registar ustrojava i vodi Ministarstvo financija, a rok za prijavu neprofitnih organizacija koje su u matični registar upisane prije 1. siječnja 2009.g. bio je 30. lipnja.

Po isteku roka za dostavu Obrasca RNO, putem kojeg se neprofitne organizacije prijavljuju u Registar, Ministarstvo financija je utvrdilo kako jedan dio neprofitnih organizacija nije izvršio svoju obvezu, što je vjerojatno posljedica neobaviještenosti i nedovoljnog praćenja propisa.
 
Slijedom rečenog Ministarstvo financija je na svojim internetskim stranicama otvorilo stranicu za neprofitne organizacije sa svim potrebnim sadržajima kako bi prilagodba novom načinu organiziranja računovodstva neprofitnih organizacija bila što jednostavnija.
 
Ovom prigodom napominjemo da je vrlo izvjesno da će upis u Registar neprofitnih organizacija biti jedan od formalnih uvjeta koji će morati ispuniti udruge koje se ubuduće budu željele javljati na natječaje za dodjelu financijskih potpora koje raspisuju tijela državne uprave, stoga pozivamo udruge na što žurniju registraciju.
 
Radi osiguranja bolje informiranosti o navedenim propisima, i na stranicama Ureda za udruge na jednom mjestu mogu se pronaći svi dokumenti i potrebne informacije o upisu udruga u Registar neprofitnih organizacija.
 
 
 
 
 
 
Tijela državne uprave
Lokalna i područna samouprava
Zaklade i fondovi
Poduzeća
Fondovi Europske unije
Ostali međunarodni donatori