Naslovnica Ured za udruge Savjet za razvoj civilnog društva Publikacije Dokumenti Programi EU Osnivanje i vođenje udruge Kontakt English Hrvatski

Registar neprofitnih organizacija

Neprofitne organizacije u Republici Hrvatskoj dužne su se, sukladno čl. 2. st. 1. Uredbe o računovodstvu neprofitnih organizacija (Narodne novine, br. 10/08 i 7/09), upisati u Registar neprofitnih organizacija (u daljnjem tekstu Registar). Navedeni Registar ustrojava i vodi Ministarstvo financija, a rok za prijavu neprofitnih organizacija koje su u matični registar upisane prije 1. siječnja 2009.g. bio je 30. lipnja.

Po isteku roka za dostavu Obrasca RNO, putem kojeg se neprofitne organizacije prijavljuju u Registar, Ministarstvo financija je utvrdilo kako većina neprofitnih organizacija nije izvršila svoju obvezu, što je vjerojatno posljedica neobaviještenosti i nedovoljnog praćenja propisa.
 
Slijedom rečenog Ministarstvo financija je na svojim internetskim stranicama otvorilo stranicu za neprofitne organizacije sa svim sadržajima koji su potrebni kako bi prilagodba novom načinu organiziranja računovodstva neprofitnih organizacija bila što jednostavnija.

Ujedno, radi osiguranja bolje informiranosti o navedenim propisima, kao i prilagodbe istima na stranicama Ureda za udruge također možete pronaći sve dokumente i potrebne informacije na jednom mjestu.
 
 
 
Tijela državne uprave
Lokalna i područna samouprava
Zaklade i fondovi
Poduzeća
Fondovi Europske unije
Ostali međunarodni donatori