Naslovnica Ured za udruge Savjet za razvoj civilnog društva Publikacije Dokumenti Programi EU Osnivanje i vođenje udruge Kontakt English Hrvatski

Održana sjednica Savjeta inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast

Danas se u Banskim dvorima održala sjednica Savjeta inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, kojom je predsjedavao zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova, Joško Klisović.

Savjet inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast je savjetodavno tijelo Vlade Republike Hrvatske čiji je cilj poticanje transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti te uključivanja građana i civilnog društva u oblikovanje javnih politika. Savjet okuplja predstavnike tijela javne vlasti, organizacija civilnog društva, poslovnog sektora, akademske zajednice te medija, a zadaća mu je pratiti provedbu Akcijskog plana inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj 2014.-2016., usvojenom na sjednici Vlade 10. srpnju ove godine. Akcijski plan je razvijen u uskoj suradnji državnih tijela i civilnog društva, a obuhvaća 46 provedbenih aktivnosti u nizu područja javnog interesa.
 
Na sjednici su članovi Savjeta upoznati s napretkom u dosadašnjoj provedbi Akcijskog plana inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na područje prava na pristup informacijama i ponovnog korištenja otvorenih podataka. Istaknuto je da će u fokusu rada Savjeta u predstojećem razdoblju biti područje otvaranja podataka, ponajprije kroz operacionalizaciju portala data.gov.hr u sklopu središnjeg državnog portala gov.hr, kao i redovito organiziranje javnih rasprava radi utvrđivanja prioriteta za objavu otvorenih podataka.
 
Imajući u vidu postignuća u prethodnom razdoblju, od 1. listopada ove godine Republika Hrvatska izabrana je i u članstvo Upravnog odbora inicijative, što predstavlja značajno međunarodno priznanje dosad uloženog truda na provedbi Inicijative, ali i dodatnu obvezu pružanja podrške u promicanju reformi na području otvorenosti i transparentnosti u ostalim zemljama sudionicama inicijative, pogotovo na području jugoistočne Europe.
 

 

 
 
Tijela državne uprave
Lokalna i područna samouprava
Zaklade i fondovi
Poduzeća
Fondovi Europske unije
Ostali međunarodni donatori