Naslovnica Ured za udruge Savjet za razvoj civilnog društva Publikacije Dokumenti Programi EU Osnivanje i vođenje udruge Kontakt English Hrvatski

Hrvatska u Upravnom odboru Partnerstva za otvorenu vlast

Republika Hrvatska je 1. listopada započela mandat kao nova članica Upravnog odbora inicijative Partnerstva za otvorenu vlast, a u radu Upravnog odbora Hrvatsku će predstavljati zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović.
 
        
 
Na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku 24. rujna ove godine održana je konferencija Partnerstva (http://www.opengovpartnership.org/ogp-high-level-event-september-24-new-york) na kojoj se obratio i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović naglasivši odlične rezultate koje je Hrvatska do sada postigla, a na temelju kojih je izabrana za novu članicu Upravnog odbora. Predsjednik Josipović je naglasio da „uključivanje civilnog društva u proces odlučivanja o javnim politikama te dijalog s građanima donosi niz prednosti“, te je istaknuo namjeru Hrvatske da nastavi s ambicioznim mjerama u području transparentnosti i otvorenosti vlasti kao i da svoje iskustvo dijeli s drugim članicama Inicijative.
 
Uz Hrvatsku, postojećim članicama Upravnog odbora pridružit će se, tijekom dvogodišnjeg mandata, i Brazil, Francuska, Filipini, Gruzija, Tanzanija, Sjedinjene Američke Država i Velika Britanija.
Republika Hrvatska postala je članicom Partnerstva za otvorenu vlast 2011. godine čime je preuzela obavezu izrade i provedbe Akcijskog plana koji podrazumijeva niz mjera i aktivnosti u području transparentnosti i otvorenosti vlasti. Vlada Republike Hrvatske osnovala je Savjet Inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast - tijelo koje sačinjavaju predstavnici vladinog i nevladinog sektora, a koje je zaduženo za koordinaciju te izradu i nadgledanje provedbe Akcijskog plana. Hrvatska je zbog procesa izrade Akcijskog plana istaknuta kao primjer dobre prakse suradnje Vlade  i civilnog sektora. Akcijski plan Republike Hrvatske 2012-2013 ocijenjen je kao jedan od pet najboljih u Inicijativi, a nezavisni izvještaj o provedbi Akcijskog plana, kojeg provodi stručnjak odabran od strane same Iniciajtive, potvrdio je da je Hrvatska jedna od najuspješnijih članica.
 
Partnerstvo za otvorenu vlast (Open Goverment Partnership www.opengovpartnership.org) jedinstvena je međunarodna inicijativa koja putem suradnje vlada i civilnog društva promiče reforme u svrhu postizanja otvorenije i  odgovornije vlasti. Partnerstvo je pokrenuo predsjednik Barack Obama 2011. godine na marginama otvaranja Opće skupštine UN-a, a do danas inicijativi je pristupilo 65 država.
 
 
Tijela državne uprave
Lokalna i područna samouprava
Zaklade i fondovi
Poduzeća
Fondovi Europske unije
Ostali međunarodni donatori