Naslovnica Ured za udruge Savjet za razvoj civilnog društva Publikacije Dokumenti Programi EU Osnivanje i vođenje udruge Kontakt English Hrvatski

Porezni tretman donacija za humanitarne potrebe

Radi jasnoće poreznog tretmana doniranih sredstava za humanitarne potrebe pomoći poplavljenim područjima, Vlada Republike Hrvatske je izdala priopćenje vezano uz donacije putem telefonskih poziva odnosno donacije poduzetnika:

DONACIJE PUTEM TELEFONSKIH POZIVA
 
U okviru akcije prikupljanja novčanih sredstava putem telefonskih poziva, Vlada Republike Hrvatske će se, kao što je i najavljeno, odreći prihoda s osnove PDV-a. Budući da Zakonom o PDV-u nije predviđena mogućnost oslobođenja od plaćanja PDV-a, na naknadu ostvarenu putem humanitarnog telefona teleoperateri će na svoje usluge obračunati PDV. Nakon provedene humanitarne akcije, kada bude poznat ukupan iznos PDV-a obračunatog i uplaćenog u proračun od strane teleoperatera, Vlada Republike Hrvatske donirat će sredstva u tom iznosu organizatoru humanitarne akcije (npr. Crveni križ).
 
DONACIJE PODUZETNIKA
 
Ukoliko poduzetnici izvršavaju donaciju uplatom novčanih sredstava, poduzetnicima će se iznos doniranih sredstava priznati kao rashod (umanjenje osnovice za plaćanje poreza na dohodak i poreza na dobit) do visine 2% prihoda (primitaka) ostvarenih u prethodnoj godini. Napominjemo da novčana sredstva koje poduzetnici doniraju, ne podliježu obavezi obračuna PDV-a s obzirom da se ne očekuje nikakva protuusluga za donirana sredstva. 
 
Ukoliko se donacija izvršava isporukom dobara i u ovom slučaju se iznos izvršene donacije priznaje kao rashod (umanjenje osnovice za plaćanje poreza na dohodak i poreza na dobit ) do visine 2% ostvarenih prihoda (primitaka) u prethodnoj godini.
 
 
 
Tijela državne uprave
Lokalna i područna samouprava
Zaklade i fondovi
Poduzeća
Fondovi Europske unije
Ostali međunarodni donatori