Naslovnica Ured za udruge Savjet za razvoj civilnog društva Publikacije Dokumenti Programi EU Osnivanje i vođenje udruge Kontakt English Hrvatski

Konferencija povodom završetka Europske godine građana 2013: „Kako svaku godinu učiniti godinom građana“, 12.-13. prosinca 2013., Vilnius, Litva

Dana 21. studenoga 2012., Europski parlament i Vijeće Europske unije proglasili su 2013. Europskom godinom građana, a u svrhu promicanja rasprave o građanstvu u Europskoj uniji. Cilj Europske godine građana bio je povećanje svijesti i znanja o pravima građana u EU.

Povodom završetka Europske godine građana, Litva kao zemlja predsjedateljica Europskom unijom u drugoj polovici 2013., organizirala je u suradnji s Europskom komisijom i Alijansom Europske godine građana završnu konferenciju u Vilniusu pod nazivom „Kako svaku godinu učiniti godinom građana“.
Na konferenciji je sudjelovalo više od 300 predstavnika različitih organizacija civilnog društva iz Europske unije, predstavnika institucija država članica te europskih institucija. Na inicijativu Litve konferenciji su prisustvovali i predstavnici organizacija civilnog društva iz Ukrajine, Gruzije, Moldavije, Bjelorusije, Armenije i Azerbajdžana. Tijekom dvodnevne konferencije održano je šest tematskih rasprava na kojima su sudjelovali predstavnici organizacija civilnog društva, Europske komisije i Europskog parlamenta na teme:
  • Uloga organizacija civilnog društva u izgradnji europske budućnosti,
  • Oblikovanje Europe odozdo prema gore,
  • Poticanje prava građana EU-a,
  • Novi načini uključivanja građana u kreiranju javnih politika,
  • Zašto čekati izbore? Drugi načini za uključivanje građana,
  • Prema europskim izborima 2014.
Na raspravama se istaknula važnost podrške jačanju dijaloga između građana i predstavnika vlasti i institucija. Predstavljene su različite metode i alati koji se koriste u zemljama EU s ciljem povećanja uključenosti građana u procese donošenja odluka i kreiranja javnih politika. Posebno je istaknuta važnost uključivanja osjetljivih skupina u društvu kao što su osobe s invaliditetom, nezaposleni i mladi.
 
Europska alijansa europske godine građana ovom je prilikom predstavnicima Europske komisije svečano uručila preporuke pod nazivom „Riječ je o nama, riječ je o Europi! – prema demokratskom europskom građanstvu“. Preporuke su nastale kao rezultat mnogobrojnih aktivnosti tijekom godine, a na kojima su predstavnici organizacija civilnog društva raspravljali i predlagali nove metode i alate za poboljšanje suradnje institucija s civilnim sektorom.
Više o konferenciji možete pogledati na sljedećoj stranici:

http://www.eu2013.lt/en/news/lithuania-having-presided-during-the-european-year-of-citizens-has-aimed-at-strengthening-dialogue-between-government-and-citizens

                                 

 
 
Tijela državne uprave
Lokalna i područna samouprava
Zaklade i fondovi
Poduzeća
Fondovi Europske unije
Ostali međunarodni donatori