Naslovnica Ured za udruge Savjet za razvoj civilnog društva Publikacije Dokumenti Programi EU Osnivanje i vođenje udruge Kontakt English Hrvatski

Regionalna radionica o suradnji države i civilnog društva u procesu pristupanja Europskoj uniji održana je 22. studenog 2013.

Regionalnu radionicu, čija je svrha uspostava suradnje među državnim tijelima zemalja Jugoistočne Europe u praćenju napretka u stvaranju poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, organizirali su Ured Vlade RH za udruge i Centar izvrsnosti MVEP, a održana je u petak, 22. studenog u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

 

Namjera ove radionice je utvrđivanje ključnih indikatora na temelju kojih će se redovno provoditi samo-procjena napretka u razvoju suradnje državnih tijela i organizacija civilnog društva što je preduvjet održivosti reformi koje se provode u svim zemljama regije u procesu približavanja EU. Na radionici je uz 20-ak predstavnika državnih tijela nadležnih za suradnju s organizacijama civilnog društva sudjelovalo nekoliko međunarodnih stručnjaka te predstavnika Europske komisije.
Sudionicima se obratila i pomoćnica ministrice dr. sc. Vesna Batistić Kos koja je naglasila kako se „u procesu transformacije odnosa između vladinog sektora i organizacija civilnog društva ključna promjena dogodila tijekom procesa pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji“. „Na tom putu organizacije civilnog društva trostruko su pridonijele učinkovitoj provedbi samog procesa i to osiguravajući konstantnu transparentnost procesa, preuzimajući važnu ulogu u praćenju provedbe procesa te donoseći svoju specifičnu ekspertizu u sam proces“, kazala je pomoćnica ministrice Batistić Kos.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Organizacije civilnog društva su i važan faktor u jačanju regionalne suradnje koja predstavlja jedan od glavnih ciljeva hrvatske vanjske politike kao i prioritet politike razvojne suradnje upravo stoga jer Hrvatska može dijeliti svoja stručna znanja iz područja razvoja civilnog društva sa zemljama u regiji.

Izvješće s radionice dostupno je na linku

               
                   

 
 
Tijela državne uprave
Lokalna i područna samouprava
Zaklade i fondovi
Poduzeća
Fondovi Europske unije
Ostali međunarodni donatori