Naslovnica Ured za udruge Savjet za razvoj civilnog društva Publikacije Dokumenti Programi EU Osnivanje i vođenje udruge Kontakt English Hrvatski

U Koprivnici održana rasprava "Aktivni građani i civilno društvo za razvoj lokalne zajednice"

U organizaciji Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge, uz suradnju Grada Koprivnice i Hrvatske Alijanse Europske godine građana 2013., održana je rasprava „Aktivni građani i civilno društvo za razvoj lokalne zajednice“ koja je za cilj imala potaknuti uključivanje građana u procese odlučivanja na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini, te identificirati postojeće probleme na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Rasprava je održana 13. studenoga, u Gradskoj vijećnici, a prisustvovalo je 70-ak predstavnika organizacija civilnoga društva, gradova i općina te županije Koprivničko-križevačke.
 
U uvodnom dijelu sudionicima su se obratili Helena Hećimović, vijećnica Gradskog vijeća Grada Koprivnice, Ivan Pal, dožupan Koprivničko-križevačke županije, Igor Vidačak, ravnatelj Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge, Andrea Čović Vidović, iz Ureda za informiranje Europskog parlamenta u RH te Drago Vručinić ispred Hrvatske Alijanse Europske godine građana. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Raspravu, koja je uslijedila, moderirao je Igor Roginek, Voditelj Programa JAKO. Rasprava je bila usmjerena na identifikaciju modela za aktivnije uključivanje građana u procese odlučivanja na lokalnoj razini, a otvorena su pitanja suradnje građana, organizacija civilnog društva i lokalne vlasti na planiranju proračuna i strategija, kao i mogućnosti poboljšanja suradnje lokalnih dionika. Također, naglašena je nedostatna informiranost građana o pravima koje osigurava europsko građanstvo.
 
U panel raspravi sudjelovali su:
  • Marina Škrabalo, članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora
  • Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva
  • Vedrana Knežević, Grad Koprivnica, Odsjek za europske integracije
  • Silvija Lukačin, LAG Podravina (Đurđevac)
  • Sonja Hlebar, UZOR Hrvatske (Koprivnica)
  • Saša Lončarić, K.V.A.R.K. (Križevci)
U popodnevnom dijelu održana je informativna radionica za potencijalne prijavitelje na natječaje u sklopu programa Europa za građane. Predstavljene su mogućnosti financiranja i novosti programskog razdoblja 2014 – 2020. Radionicu su vodile predstavnice Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge, Maja Tomičić i Marta Raljević.
Gđa Marija Mraz, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom "Bolje sutra", govorila je o svojim dosadašnjim iskustvima sa provedbom EU projekata, kao i prijave na program Europa za građane. Istaknula je važnost jačanja građanske odgovornosti za izgradnju lokalne i europske zajednice te ukazala na poteškoće s kojima se susretala tijekom ispunjavanja projektnog obrasca.
 
 
Tijela državne uprave
Lokalna i područna samouprava
Zaklade i fondovi
Poduzeća
Fondovi Europske unije
Ostali međunarodni donatori