Naslovnica Ured za udruge Savjet za razvoj civilnog društva Publikacije Dokumenti Programi EU Osnivanje i vođenje udruge Kontakt English Hrvatski

Nema otvorene vlasti bez očuvanja prostora za djelovanje organizacija civilnog društva

Na godišnjem samitu Globalne inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast održanom od 30. listopada do 1. studenog u Londonu održana je rasprava na temu Očuvanje prostora za djelovanje organizacija civilnog društva - Kako može pomoći Partnerstvo za otvorenu vlast?
 
Ova se rasprava nastavlja na okrugli stol koji je održan 23. rujna na marginama Opće skupštine UN-a pod predsjedanjem predsjednika Obame, a cilj je bio pridonijeti iznalaženju odgovora na globalne trendove ograničavanja slobode udruživanja i okruženja u kojemu djeluju udruge i ostale organizacija civilnog društva.
 
Ravnatelj Ureda za udruge Igor Vidačak sudjelovao je raspravi kao jedan od panelista, a ostali govornici su bili Gayle Smith, savjetnica predsjednika Obame, Nick Hurd, britanski ministar za civilno društvo, Maria Leissner, veleposlanica i voditeljica inicijative Zajednice demokracija (Community of Democracies), Doug Rutzen, predsjednik  International Center for Not-for-Profit Law te Netsanet Belay iz Amnesty International.
 
U raspravi je istaknuto da ne može biti napretka u jačanju transparentnosti i otvorenosti vlasti bez stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva. Nadalje, naglašeno je da bi globalna inicijativa Partnerstvo za otvorenu vlast trebala utvrditi minimalne indikatore koje bi zemlje sudionice inicijative trebale poštivati kad je riječ o okruženju u kojemu se razvija i djeluje civilno društvo. Pritom, naglasak bi trebao biti na jačanju sposobnosti državnih službenika za suradnju s civilnim društvom i osvještavanju o koristima razvoja suradnje, a ne na sankcijama onim članicama koje se ne pridržavaju utvrđenih normi.
 
 
Tijela državne uprave
Lokalna i područna samouprava
Zaklade i fondovi
Poduzeća
Fondovi Europske unije
Ostali međunarodni donatori