Naslovnica Ured za udruge Savjet za razvoj civilnog društva Publikacije Dokumenti Programi EU Osnivanje i vođenje udruge Kontakt English Hrvatski

U Dubrovniku održana rasprava „Kako potaknuti bolju suradnju građana, organizacija civilnog društva i lokalne uprave“

U organizaciji Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge i Hrvatske Alijanse Europske godine građana 2013. održana je rasprava „Kako potaknuti bolju suradnju građana, organizacija civilnog društva i lokalne uprave“, koja je za cilj imala upoznati građane s pravima i odgovornostima vezanima uz europsko građanstvo te potaknuti aktivnije uključivanje građana u procese odlučivanja na lokalnoj, nacionalnoj i EU razini. 

Rasprava je održana 24. rujna 2013., u Narodnoj knjižnici u Dubrovniku, a prisustvovalo joj je 50-ak predstavnika organizacija civilnoga društva, Grada Dubrovnika, Gradskog vijeća, županije Dubrovačko-neretvanske, te dubrovački srednjoškolci. U uvodnom dijelu, prisutne je ispred Hrvatske Alijanse Europske godine građana 2013. pozdravila Jany Hansal iz udruge Deša. Potom je predstavnica Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge, Vesna Lendić Kasalo, predstavila mjere i aktivnosti Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva 2012. - 2016., koje nude mehanizme bolje suradnje civilnog društva i lokalne uprave. U uvodnom dijelu, važnost civilnog društva istaknule su i Ana Hilje, pročelnica Upravnog odjela za kulturnu baštinu Grada Dubrovnika, te zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije, Marija Vučković.
 
 
Maja Tomičić iz Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge i gđa Hansal, prisutnima su predstavile ciljeve Europske godine građana 2013. i  Hrvatske Alijanse Europske godine građana 2013. Osim toga, gđa Tomičić je predstavila i program Europa za građane, dok su Vjenceslav Pejša iz Grada Trogira i Neda Milišić Buklijaš iz udruge Cenzura plus iz  Splita prisutnima prezentirali projekte koji su provedeni uz financijsku podršku programa Europa za građane.
 
                        
 
Raspravu koja je uslijedila, moderirala je Adriana Kremenjaš Daničić, predsjednica Europskog doma Dubrovnik koja je naglasila potrebu da se građani upoznaju s mogućnostima koje im nudi europsko građanstvo. U raspravi su otvorena pitanja rada Vijeća civilnog društva Grada Dubrovnika i suradnje s Gradskim vijećem, problem prostora udruga koje djeluju u Lazaretima, te suradnje gradske vlasti s organizacijama civilnog društva. Gradski vijećnik, Igor Miošić i predstavnik inicijative Srđ je naš, Đuro Capor, upozorili su na probleme tijekom kampanje za referendum za Srđ i koruptivno ponašanje gradskih vlasti. Anja Marković, predstavnica udruge Drvo mladih Bonsai istaknula je da suradnja civilnog društva i vlasti nije poseban uspjeh, već osnovni minimum. 
 
         
 
O ulozi medija govorio je ugledni novinar Luko Brailo. Upozorio je na premali broj neprofitnih medija, koji objavljuju kvalitetne tekstove, za razliku od medija kojima profit igra glavnu ulogu. Upozorio je na odnos gradonačelnika spram civilnog društva, a upozorio je i na problem obnove Lazareta, čiji krajnji rezultat i cilj nikome nisu poznati. Na kraju je pozvao mlade da se organiziraju i aktivno sudjeluju u demokratskom životu.
Gđa Milišić Buklijaš, koja se susrela s istim problemima u Splitu, predložila je da se koriste mekši mehanizmi, odnosno da se pritisak na lokalnu vlast vrši odozdo, putem djelatnika i pročelnika u lokalnoj upravi. Proces je dugotrajan, ali promjene su pozitivne.
 
U raspravi su sudjelovali i učenici Gimnazije i Ekonomske škole, koji su prepoznali problem niske participacije mladih u civilnom društvu i izrazili potrebu da sudjeluju ne samo u lokalnim aktivnostima udruga, već i u međunarodnim razmjenama mladih.
 
 
Moderatorica je na kraju pozvala prisutne da koriste mogućnosti koje im pruža europsko građanstvo, kao i EU programi i fondovi.      
 
 
Tijela državne uprave
Lokalna i područna samouprava
Zaklade i fondovi
Poduzeća
Fondovi Europske unije
Ostali međunarodni donatori