Naslovnica Ured za udruge Savjet za razvoj civilnog društva Publikacije Dokumenti Programi EU Osnivanje i vođenje udruge Kontakt English Hrvatski

Održana panel rasprava „Otvoreno i odgovorno protiv korupcije“

Panel rasprava „Otvoreno i odgovorno protiv korupcije“ održana je 13. lipnja 2013. godine u sklopu Dana otvorenih vrata druga 2013. u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu. Rasprava je organizirana u suradnji Ureda Vlade RH za udruge i Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda – Cenzura Plus.

U sklopu panela raspravljalo se o utjecaju organizacija civilnoga društva u borbi protiv korupcije Republici Hrvatskoj te o stvaranju uvjeta za poboljšanje suradnje civilnoga društva i tijela lokalne vlasti u vidu pravovremenog uočavanja korupcije.
 
U uvodnom dijelu svoja su viđenja iznijele gđa Neda Milišić Buklijaš iz Cenzure Plus, zamjenica gradonačelnika Grada Splita, gđa Aida Batarelo te zamjenica ravnatelja Ureda Vlade RH za udruge, gđa Vesna Lendić Kasalo. 
 
 Prije početka samog panela imali smo priliku vidjeti i kratki video uradak koji je proizašao iz nedavno završenog dvogodišnjeg IPA projekta naziva   „Aktivno civilno društvo - garancija stvarnih reformi“. Nositelj ovog IPA projekta bila je Cenzura Plus, a projektom se nastojalo povećati razinu informiranosti hrvatskih građana o korupciji, o radu tijela javne vlasti (naročito lokalne) te ojačati kapacitete nositelja projekta i projektnih partnera za borbu protiv korupcije na lokalnoj razini.
 
Panel rasprava koja je uslijedila imala je za cilj ukazati zainteresiranim građanima i široj javnosti na očekivane rezultate i učinke projekata sufinanciranih od strane EU kroz Instrument pretpristupne pomoći (IPA) i Ureda Vlade RH za udruge u području borbe protiv korupcije.
 
IPA projekti ukupne vrijednosti 4,457.730,75 KN ugovoreni su u sklopu IPA 2010 natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava „Potpora naporima organizacija civilnoga društva za praćenje i promicanje transparentnosti, učinkovitosti, odgovornosti i uključivosti javne uprave u borbi protiv korupcije“.
 
Panel raspravu moderirao je gosp. Luka Keller, asistent na katedri za sociologiju Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U početku panela okupljenima se najprije obratila gđa Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koja je istaknula važnost prepoznavanja sukoba interesa u tijelima javne vlasti i pozdravila obrazovanje protiv korupcije kao alat za odgovorno upravljanje javnim resursima.
 
O pravu na pristup informacijama i razlikama između korupcije i sukoba interesa upoznala nas je gđa Tatjana Čorlija Milivojević iz Ministarstva uprave.
 
O mjerama iz Akcijskog plana za provedbu Strategije suzbijanja korupcije u području transparentnog upravljanja javnom nabavom upoznala nas je gđa Mirela Jakić iz Samostalnog sektora za suzbijanje korupcije koji djeluju u sklopu Ministarstva pravosuđa.
 
Predstavnici nositelja projekata, gosp. Enes Ćerimagić iz Zelene Akcije, gosp. Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije, i gosp. Mario Bajkuša iz Foruma za slobodu odgoja, usredotočili su se u svojim izlaganjima na učinke koje će imati projekti u lokalnim zajednicama u kojima se provode.
 
Tako smo imali priliku čuti na koji će se način djelatnike u obrazovnom sustavu dodatno obrazovati za prepoznavanje korupcije, zašto su povjerljivi spisi sigurnosnih službi nedostupni široj javnosti i kako tijela državne i lokalne vlasti upravljaju javnim dobrima, odnosno prostorima u javnom vlasništvu.
 
Privodeći panel kraju i odgovarajući na brojna pitanja iz publike sudionici panela složili su se da bismo svi trebali aktivno sudjelovati u identifikaciji korupcije na lokalnoj razini.
 
Po završetku rasprave, sudionici panela i predstavnik Ureda vlade RH za udruge sudjelovali su na javnoj akciji na splitskoj rivi koju je organizirala udruga Cenzura Plus s ciljem informiranja građana o korupciji na nacionalnoj i lokalnoj razini. 
 

 

 

 
 
Tijela državne uprave
Lokalna i područna samouprava
Zaklade i fondovi
Poduzeća
Fondovi Europske unije
Ostali međunarodni donatori