Naslovnica Ured za udruge Savjet za razvoj civilnog društva Publikacije Dokumenti Programi EU Osnivanje i vođenje udruge Kontakt English Hrvatski

Sanja Doležal i Gordan Kožulj - hrvatski ambasadori Europske godine građana 2013.

Poznata glazbenica, voditeljica i novinarka Sanja Doležal i proslavljeni hrvatski plivački olimpijac Gordan Kožulj, hrvatski su ambasadori Europske godine građana 2013. Sudjelovanjem na raznim događanjima i medijskim nastupima, Sanja i Gordan će tijekom godine nastojati senzibilizirati širu javnost prema pitanjima aktivnog građanstva, sudjelovanja u radu udruga/organizacija civilnog društva i općenito pitanjima europskog građanstva koja će zasigurno zanimati građane Hrvatske kao 28. članice Europske Unije. 

                                                                                                                                                                            

 

 Tom prigodom Sanja Doležal je izjavila: - Zahvaljujući svojoj profesiji odavno sam naučila da su granice među državama samo prepreke među ljudima. Rođena na Dan Europe, 9. svibnja (iako nešto malo godina kasnije), sretno sam dočekala trenutak ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Voljeti svoje, a uvažavati i poštivati tuđe, načela su kojih se držim i u odgoju svoje djece. Važno je educirati i osvijestiti građane u Hrvatskoj da pristupanjem Europskoj uniji dobivaju mnoga prava, ali i obaveze kao i svi građani Europe. Stoga je Europska godina građana prilika da se ljudi upoznaju s prednostima koje nam donosi članstvo u Europskoj uniji.
Između ostalog, to su pravo na slobodno kretanje i prebivanje u članicama unije, pravo na zdravstvenu zaštitu u zemljama članicama, pravo na školovanje i konkuriranje na tržištu rada te mnoga druga. Kao majku, posebno me interesiraju mogućnosti školovanja u zemljama Unije, te konkurentnost na tržištima znanja. Njegovati svoju kulturu, tradiciju i običaje ali i proširiti horizonte upoznajući druge kulture, ono je što želim za svoju djecu i građane naše zemlje.
Stoga je važno da građani znaju koja su naša prava te da shvatimo kako svoju budućnost određujemo sami, aktivnim angažmanom i sudjelovanjem u europskom građanstvu koje se nastavlja i ne mijenja ono naše-hrvatsko. 

 

Gordan Kožulj istaknuo je sljedeće: - Ulazak Hrvatske u EU za mnoge hrvatske sugrađane predstavlja niz nepoznanica. Te nepoznanice u ljudima stvaraju strah, a iz strah se stvara averzija. To ne bi trebalo biti tako jer EU postoji da bude platforma za daljnji razvoj demokracije i unaprjeđenje temeljnih prava građana. Stoga, edukacija stanovništva o njihovim građanskim pravim preduvjet je za prakticiranje i njegovanje tih civilizacijskih dostignuća, kao i podloga za aktivno sudjelovanje svih građana u daljnjem razvoju europskog civilnog društva.

Svakome bi preporučio da se informira o pojedinim ključnim pravima bilo da se radi o internetskoj kupovini, studiranju u drugim EU zemljama, zdravstvenoj zaštiti u inozemstvu, pa sve do načina dobivanja informacija od EU institucija ili zahtijevanja promjene zakona. – zaključio je Gordan.

 
 
Tijela državne uprave
Lokalna i područna samouprava
Zaklade i fondovi
Poduzeća
Fondovi Europske unije
Ostali međunarodni donatori