Naslovnica Ured za udruge Savjet za razvoj civilnog društva Publikacije Dokumenti Programi EU Osnivanje i vođenje udruge Kontakt English Hrvatski

Rasprava o novim modelima financiranja organizacija civilnog društva na Info danu Istarske županije

U Rovinju je 10. travnja 2013., uz podršku Grada Rovinja i Istarske županije Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istarske županije organizirala Info dan na kojem su sudjelovali predstavnici županije, gradova i općina te organizacija civilnog društva iz raznih krajeva Istre. Raspravljalo se o modelima financiranja organizacija civilnog društva, a predstavnici brojnih udruga iznosili su iskustva i poteškoće s kojima se susreću u svom radu. 
 
Ravnatelj Ureda za udruge Igor Vidačak govorio je o financiranju organizacija civilnog društva iz javnih izvora, s posebnim naglaskom na Istarsku županiju. Predstavio je i prijedlog novog Zakona o udrugama koji stavlja znatno veći naglasak na transparentnost i otvorenost poslovanja udruga, bolje definira uvjete pod kojima se dodjeljuju dotacije iz javnih izvora, uvodi zabranu podupiranja političkih stranaka od strane udruga koje se financiraju iz javnih izvora, precizira odredbe o sadržaju statuta, prihodovnim djelatnostima, mogućnostima sudjelovanja maloljetnika i osoba bez ili s ograničenom sposobnošću u radu udruge, kao i odredbe o prestanku i likvidaciji udruga. Govorio je i o programu Europske unije  "Europa za građane“ za kojeg su u tijeku natječaji na koje mogu aplicirati jedinice lokalne i područne samouprave te vrlo širok spektar neprofitnih organizacija.
 
 
*fotografija preuzeta s www.glasistre.hr
 
 
Tijela državne uprave
Lokalna i područna samouprava
Zaklade i fondovi
Poduzeća
Fondovi Europske unije
Ostali međunarodni donatori