Naslovnica Ured za udruge Savjet za razvoj civilnog društva Publikacije Dokumenti Programi EU Osnivanje i vođenje udruge Kontakt English Hrvatski

Održano predstavljanje Europskog gospodarskog i socijalnog odbora

U srijedu, 20. veljače 2013., u Informacijskom centru Europske unije, održano je predstavljanje Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) i razgovor o budućem članstvu hrvatskih organizacija civilnog društva u EGSO-u. Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) je savjetodavno tijelo Europske unije, osnovano još Rimskim ugovorom kojim je 1958. uspostavljena Europska ekonomska zajednica (EEZ). EGSO na europskoj razini zastupa interese različitih gospodarskih i socijalnih interesnih skupina i smatra se mostom između institucija EU-a i civilnog društva. Sastoji se od tri grupe: udruge poslodavaca, sindikati te ostale organizacija civilnog društva (OCD) koje predstavljaju različite interese.
 
Na predstavljanju su govorili Luca Jahier, Predsjednik III. grupe EGSO-a, Paolo Berizzi, zamjenik šefa Delegacije EU u RH, Igor Vidačak, ravnatelj Ureda za udruge Vlade RH, Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, kao i budući članovi EGSO-a iz reda organizacija civilnog društva (Lidija Pavić Rogošić, Marina Škrabalo i Toni Vidan) te supredsjedateljica Zajedničkog savjetodavnog odbora EU i RH, Ana Milićević Pezelj.
 
U svome izlaganju ravnatelj Ureda za udruge, Igor Vidačak, istaknuo je da Republika Hrvatska ima već dugu tradiciju strukturiranog dijaloga između državnih institucija i civilnoga društva, pogotovo kroz rad Gospodarsko socijalnoga vijeća i Savjeta za razvoj civilnoga društva, te niza drugih savjetodavnih i stručnih tijela u kojima su aktivne predstavnici različitih oblika organiziranog civilnog društva. Dosadašnja ulaganja u jačanje struktura za dijalog, razvoj nacionalnih strateških programa potpore razvoju civilnog društva, uspostavu standarda savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u donošenju novih javnih politika te osiguranje raznolikih modela financiranja trebala bi jamčiti održivost i nepovratnost reformi na području suradnje države i civilnog društva i nakon pristupanja EU. U kontekstu snažnog zakonodavnog stampeda koji sva državna tijela očekuje kroz rad u radnim skupinama Vijeća EU upozorio je na važnost prepoznavanja koristi suradnje s organizacijama civilnog društva kao svojevrsnog izvora vrhunske brze i besplatne ekspertize, utemeljene na višegodišnjeg iskustvu rada na terenu. Posebno će biti zanimljivo promatrati kako će u Hrvatskoj funkcionirati Europska građanska inicijativa, nova inovacija Lisabonskog ugovora, koja je komplementarna naporima EGSO-a i Europske komisije u strukturiranju socijalnog i civilnog dijaloga s organiziranim civilnim društvom.
 
Buduće članice i članovi EGSO-a iz reda organizacija civilnog društva istaknuli su važnost uspostave dobrih modela komunikacije s ključnim nadležnim tijelima te mrežama organizacija civilnog društva radi pružanja pravodobne i kvalitetne povratne informacije o svim važnim događanjima u radu EGSO-a i europskim javnim politikama općenito.
 
 
Tijela državne uprave
Lokalna i područna samouprava
Zaklade i fondovi
Poduzeća
Fondovi Europske unije
Ostali međunarodni donatori