Naslovnica Ured za udruge Savjet za razvoj civilnog društva Publikacije Dokumenti Programi EU Osnivanje i vođenje udruge Kontakt English Hrvatski

Ured za udruge organizirao radionicu u okviru programa Europa za građane 2013.

Ured Vlade RH za udruge, u svojstvu kontakt točke programa Europa za građane u Hrvatskoj, organizirao je 16. siječnja 2013. u Informacijskom centru Europske unije u Zagrebu radionicu za potencijalne prijavitelje na natječaje u sklopu Programa u 2013. godini.
 
Radionica je okupila oko 70 predstavnika organizacija civilnoga društva i jedinica lokalne (područne) samouprave koji su imali prigodu dobiti podrobne upute o prijavama projekata na natječaje programa Europa za građane, pogotovo na one za koje prvi rokovi prijave ističu već 1. veljače 2013.
 
Ova je radionica jedno od prvih događanja koje je organizirano u sklopu obilježavanja Europske godine građana čija je svrha osnažiti svijest o pravima građana sadašnjih i budućih članica EU, potaknuti aktivnije sudjelovanje građana u oblikovanju javnih politika te bolje suradnju organizacija civilnog društva i tijela javne vlasti na svim razinama. 
 
Programom Europa za građane potiče se razvoj aktivnog europskog građanstva davanjem financijskih potpora organizacijama koje rade na osnaživanju osjećaja europskog identiteta i pripadnosti Europskoj uniji kroz umrežavanje i razmjenu znanja, iskustava, tradicija i vizija napretka. U programu mogu sudjelovati: udruge, zaklade, obrazovne i istraživačke institucije i druge neprofitne organizacije te jedinice lokalne i regionalne samouprave.

 
Proteklih je godina kroz ovaj program odobreno preko 150 projekata u kojima su hrvatske organizacije i jedinice lokalne i regionalne samouprave bile nositelji ili partneri, u vrijednosti od preko 3 milijuna eura. Osim financijske vrijednosti, ovaj program nosi dodatnu vrijednost dugotrajnog povezivanja europskih i hrvatskih gradova, općina i neprofitnih organizacija civilnog društva na temama od interesa za društveno-ekonomski razvoj lokalnih zajednica.
 
 
Tijela državne uprave
Lokalna i područna samouprava
Zaklade i fondovi
Poduzeća
Fondovi Europske unije
Ostali međunarodni donatori