Naslovnica Ured za udruge Savjet za razvoj civilnog društva Publikacije Dokumenti Programi EU Osnivanje i vođenje udruge Kontakt English Hrvatski

Održan okrugli stol "Što su to društvene inovacije i kako ih provoditi u Hrvatskoj?"

U četvrtak, 25.10.2012. održan je okrugli stol "Što su to društvene inovacije i kako ih provoditi u Hrvatskoj?" u organizaciji Laboratorija za društvene inovacije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Ceranea te u suradnji s veleučilištem VERN' i HUB Inicijativom Zagreb.

 
Okrugli stol je okupio predstavnike udruga i zaklada, tijela državne uprave te jedinica lokalne i područne samouprave, akademske zajednice, javnih ustanova i privatnog sektora. Mirna Karzen, predsjednica Laboratorija za društvene inovacije govorila je o kriterijima za društvene inovacije koje Labaratorij primjenjuje, navodeći strane primjere društvenih inovacija te europske inicijative koje potiču razvoj društvenih inovacija. Vesna Lendić Kasalo, zamjenica ravnatelja Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, govorila je o važnosti ulaganja u socijalne inovacije te o uključenosti socijalnih inovacija u Nacionalnu strategiju za stvaranje poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva dok je Pavle Schramadei iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva predstavio napore Nacionalne zaklade usmjerene povećanju prepoznatljivosti društvenih inovacija u hrvatskom društvu kroz dodjelu nagrada za inovativne prijedloge rješavanja društvenih problema. Jelena Matančević iz Ceranea predstavila je aktivnosti akademske zajednice u području socijalnih inovacija, posebno komparativno istraživanje koje je financirano iz EU sredstava -  WILCO projekt (Welfare Innovations at Local Levels in Favour of Cohesion) koji proučava načine kojim lokalni socijalni sustavi promoviraju i jačaju socijalnu koheziju. 
 
 
U drugom dijelu okruglog stola su Teo Petričević, iz Autonomnog centra – ACT; Ana Raguž, iz HUB Inicijative Zagreb te Miroslav Vrankić, iz E-GLAS d.o.o. predstavili primjere socijalnih inovacija u Hrvatskoj. U raspravi je posebno naglašena važnost umrežavanja kako bi se potaknuo razvoj socijalnih inovacija, potreba međusektorske suradnje i financiranja socijalnih inovacija (ideja, pilot projekata te razvoja socijalnih inovacija). 
 
 
Tijela državne uprave
Lokalna i područna samouprava
Zaklade i fondovi
Poduzeća
Fondovi Europske unije
Ostali međunarodni donatori