Naslovnica Ured za udruge Savjet za razvoj civilnog društva Publikacije Dokumenti Programi EU Osnivanje i vođenje udruge Kontakt English Hrvatski

Bosna i Hercegovina postala je zemlja sudionica u programu Europa za građane

Memorandum o razumijevanju između Bosne i Hercegovine i Europske komisije o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u program Europa za građane potpisan je u petak, 20. srpnja 2012. godine.
 
Organizacije iz ove zemlje, točnije neprofitne organizacije, jedinice lokalne i regionalne samouprave, obrazovne i istraživačke institucije,  krovne organizacije i mreže, organizacije koje se bave istraživanjem europskih javnih politika, od sada imaju pravo sudjelovati u aktivnostima Programa. To znači da organizacije iz BiH pomoću financijskih potpora mogu u svojstvu nositelja ili partnera sudjelovati u projektima kojima se želi osnaživati interkulturalni dijalog na europskoj razini povezivanjem građana i poticanjem suradnje organizacija civilnoga društva diljem zemalja sudionica u Programu, a s ciljem jačanja osjećaja europskog identiteta i pripadnosti Europskoj uniji. Time se otvaraju brojne mogućnosti suradnje između organizacija zemalja u regiji, posebice između Hrvatske i BiH koje sada mogu planirati partnerstva na projektima.

Na jesen se očekuje i uključenje Srbije i Crne Gore čime bi Program bio dostupan u cijeloj regiji. Relevantne informacije će biti objavljene i na internetskoj stranici Izvršne agencije za obrazovne, audio-vizualne i kulturne politike (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA). 

 
 
Tijela državne uprave
Lokalna i područna samouprava
Zaklade i fondovi
Poduzeća
Fondovi Europske unije
Ostali međunarodni donatori