Naslovnica Ured za udruge Savjet za razvoj civilnog društva Publikacije Dokumenti Programi EU Osnivanje i vođenje udruge Kontakt English Hrvatski

Rezultati savjetovanja o dosadašnjoj provedbi Zakona o udrugama

Ured za udruge, u suradnji s Ministarstvom uprave, tijekom ožujka započeo je javno savjetovanje o dosadašnjim izazovima u provedbi Zakona o udrugama. Donošenjem Zakona o udrugama 2001. godine, uz sudjelovanje niza domaćih i međunarodnih stručnjaka, učinjen je korak naprijed u jačanju autonomije u radu udruga, kao privatno - pravnih osoba koje osnivaju i kojima upravljaju njihovi članovi. Ipak, nakon deset godina od stupanja na snagu ovoga Zakona, tijela javne vlasti neposredno uključena u primjenu, kao i brojne organizacije civilnoga društva, uočili su niz problema i poteškoća u njegovoj provedbi.

Iz spomenutih razloga pokrenuto je javno savjetovanje kako bi se prikupile primjedbe na aktualni tekst Zakona u svrhu pripreme dopuna i izmjena postojećeg propisa, koje je trajalo od 27. veljače do 21. ožujka 2012. Kao dio javnog savjetovanja, Ured za udruge i Ministarstvo uprave, u sklopu IPA 2009 projekta „Jačanje kapaciteta Vladinog Ureda za udruge za izgradnju učinkovitog partnerstva s organizacijama civilnog društva u borbi protiv korupcije“, organizirali su i javnu raspravu koja se održala u utorak, 6. ožujka 2012. Bilješka sa spomenute rasprave objavljena je na mrežnim stranicama Ureda za udruge.
 
Ovim putem još jednom zahvaljujemo svima koji su se aktivno uključili u savjetovanje o izazovima u dosadašnjoj provedbi Zakona o udrugama, uz napomenu kako će svi zaprimljeni materijali biti dostavljeni radnoj skupini za izradu nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udrugama. Izvješće o provedenom savjetovanju možete preuzeti ovdje, a sve pristigle potpisane primjedbe na dosadašnju provedbu Zakona o udrugama pronađite u nastavku:
 
 
 
Tijela državne uprave
Lokalna i područna samouprava
Zaklade i fondovi
Poduzeća
Fondovi Europske unije
Ostali međunarodni donatori