Naslovnica Ured za udruge Savjet za razvoj civilnog društva Publikacije Dokumenti Programi EU Osnivanje i vođenje udruge Kontakt English Hrvatski

Potpora zapošljavanju mladih u organizacijama civilnog društva

Rad u organizacijama civilnog društva omogućuje mladim ljudima stjecanje vrlo vrijednih i konkurentnih znanja, vještina i kompetencija, otvara prostor za širenje mreže kontakata u svim sferama društva te potiče kreativnost i inovativnost u iznalaženju novih rješanja za podmirivanje potreba u lokalnim zajednicama - istaknuo je v.d. ravnatelj Ureda za udruge, Igor Vidačak, u uvodnom izlaganju na početku tromjesečnog programa edukacije za skupinu od četrdeset mladih nezaposlenih u dobi od 18 do 24 godine, započete u ponedjeljak, 9.prosinca, u hotelu International u Zagrebu.

Program osposobljavanja se odvija u sklopu projekta MECSO (My Employment in a Civil Society Organization) – „Moj posao u udruzi“, kojeg  provodi GONG u partnerstvu s Udrugom za nezavisnu medijsku kulturu, u okviru IV. komponente IPA programa "Mladi na tržištu rada". Cilj je projekta pridonijeti smanjenju broja nezaposlenih mladih ljudi kroz programe osposobljavanja za rad u udrugama (na poslovima administrativno-financijskog upravljanja), potaknuti veću vidljivost udruga civilnog društva kao potencijalnog poslodavca te promicati korištenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija kao sustava potpore u profesionalnom radu i cjeloživotnom obrazovanju zaposlenih u civilnom sektoru.
 
Udio zaposlenih u neprofitnom sektoru u odnosu na ukupni broj zaposlenih u Hrvatskoj rastao je proteklih godina, i u zadnje dvije godine se kreće oko 1,3% (u prosjeku između 18 i 19.000 zaposlenih godišnje). S obzirom na sve važniju ulogu koju organizacije civilnog društva imaju u povlačenju fondova EU, za očekivati je da će taj broj rasti u predstojećim godinama te da će sve veći broj mladih početi promatrati udruge i ostale organizacije civilnog društva kao poželjnu karijernu opciju.
 
 
Tijela državne uprave
Lokalna i područna samouprava
Zaklade i fondovi
Poduzeća
Fondovi Europske unije
Ostali međunarodni donatori