Naslovnica Ured za udruge Savjet za razvoj civilnog društva Publikacije Dokumenti Programi EU Osnivanje i vođenje udruge Kontakt English Hrvatski

Održana 10. sjednica Savjeta za razvoj civilnoga društva

U srijedu, 5. listopada 2011., u zgradi Vlade Republike Hrvatske održana je 10. sjednica Savjeta za razvoj civilnoga društva. Na dnevnom redu Savjeta bile su teme vezane uz napredak u izgradnji sustava procjene učinaka propisa u Republici Hrvatskoj, plan provedbe projekta tehničke pomoći organizacijama civilnoga društva u Hrvatskoj (TACSO) u razdoblju 2011.-2013., te tijek izrade Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva za razdoblje od 2012. do 2016.

Vezano uz napredak u izgradnji sustava procjene učinaka propisa u Republici Hrvatskoj (točka 3.), na sjednici su gostovali predstavnici Ureda za zakonodavstvo, koji je u siječnju 2011. započeo s provedbom IPA twinning projekta "Procjena učinka propisa", te voditeljica tima spomenutog projekta, gđa Karen Hill. Partneri na projektu su Northern Ireland Co-operation Overseas (NI-CO), tvrtka iz Sjeverne Irske i Ministarstvo pravosuđa Republike Estonije, a glavni očekivani rezultati obuhvaćaju izradu zakonodavnog okvira za provođenje procjene učinaka propisa, ali i sustavnu edukaciju svih dionika u tom procesu. S obzirom da je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću sastavni i nezaobilazni dio procjene učinka propisa, na sjednici se raspravljalo o mogućnostima snažnijeg uključivanja civilnog društva u sve predstojeće korake u razvoju sustava procjene učinka propisa.
 
Prezentaciju o sadržaju i ciljevima IPA projekta „Procjena učinka propisa“ možete preuzeti ovdje.
 
Voditeljica TACSO ureda u Hrvatskoj, gđa Aida Bagić, također je sudjelovala na sjednici Savjeta, predstavivši prisutnima plan provedbe tehničke pomoći organizacijama civilnoga društva u sljedećem dvogodišnjem razdoblju. Napomenuvši da će se u svim zemljama u kojima se TACSO projekt provodi nešto veći naglasak staviti na potporu utjecaja OCD-a na javne politike, gđa Bagić naglasila je da će u Hrvatskoj potpora u sljedećem razdoblju više biti usmjerena na razvoj zakladništva i filantropije, kao važnih sastavnica jačanja održivosti organizacija civilnog društva.
 
 
Tijela državne uprave
Lokalna i područna samouprava
Zaklade i fondovi
Poduzeća
Fondovi Europske unije
Ostali međunarodni donatori