Naslovnica Ured za udruge Savjet za razvoj civilnog društva Publikacije Dokumenti Programi EU Osnivanje i vođenje udruge Kontakt English Hrvatski

Pokrenuta nova multilateralna inicijativa „Partnerstvo za otvorenu vladu“

U Washingtonu je 12. srpnja održan međunarodni sastanak na vrhu na kojemu je pokrenuta nova multilateralna inicijativa „Partnerstvo za otvorenu vladu“. Sastanak je održan u State Departmentu, uz domaćinstvo američke državne tajnice Hillary Clinton te brazilskog ministra vanjskih poslova Antonia Patriote, uz sudjelovanje predstavnika državnih tijela i organizacija civilnog društva iz preko 60 država, uključujući i Hrvatsku.

Svrha je inicijative „Partnerstvo za otvorenu vladu“ osigurati konkretan napredak na području transparentnosti i otvorenosti vlada, uključivanja i osnaživanja građana i civilnog društva, borbe protiv korupcije te korištenja novih tehnologija za poboljšanje kvalitete usluga koje javna uprava pruža građanima.
 
Na poziv američke Vlade, na sastanku je sudjelovao i predstojnik Ureda za udruge, Igor Vidačak.
 
Vise o sadržaju sastanka u Washingtonu moguće je pronaći ovdje.
 
Partnerstvo za otvorenu Vladu će se formalno inaugurirati u rujnu 2011. na marginama Opće Skupštine UN-a, kada će osam država članica Upravljačkog odbora ove inicijative potpisati Deklaraciju o otvorenoj vladi te najaviti akcijske planove za svoje zemlje. Sve ostale zemlje pozvane su priključiti se inicijativi i predstaviti svoje akcijske planove do sljedećeg sastanka najavljenog za ožujak 2012.
 
 
Tijela državne uprave
Lokalna i područna samouprava
Zaklade i fondovi
Poduzeća
Fondovi Europske unije
Ostali međunarodni donatori