Naslovnica Ured za udruge Savjet za razvoj civilnog društva Publikacije Dokumenti Programi EU Osnivanje i vođenje udruge Kontakt English Hrvatski

Obilježavanje Europskog tjedna, od 2. do 10 svibnja 2011.

Obilježavanje Europskog tjedna, tradicionalne manifestacije u Hrvatskoj, koja se ove godine održava već po 12 puta, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i Europskih integracija u suradnji sa Delegacijom Europske unije u RH, započelo je 2. svibnja, na Cvjetnom trgu predstavljanjem ovogodišnjih aktivnosti. Manifestaciju su otvorili šef Delegacije EU-a,  veleposlanik  Paul Vandoren  i Ministar vanjskih poslova i  europskih integracija Gordan Jandroković. Obzirom da je ove godine naglasak na informiranju građana o pristupnim pregovorima za članstvo u Europskoj uniji, uoči predstojećeg referenduma posebno je na Cvjetnom trgu postavljen i „EU poštanski sandučić" te su građani pozvani napisati  poruke, svoja očekivanja od hrvatskog pristupanja EU, kao i institucija EU (Parlamenta, Komisije i Vijeća) te postaviti pitanja kako bi doznali nešto više o EU i pristupanju.

Tom su prilikom najavljena i brojna događanja, te medijska kampanja u sklopu koje će građanima putem radijskih i televizijskih spotova biti dani odgovori na najčešća pitanja o Europskoj uniji.

U organizaciji Europske komisije će se 7. svibnja održati koncert Ritam Europe u Zagrebu, na Bundeku, dok će na sam Dan Europe, 9. svibnja biti upriličena Europska filmska večer u šest hrvatskih gradova Osijeku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Zadru i Zagrebu

Isto tako, u svim županijskim središtima, kao i u nizu drugih gradova, tijekom Europskog tjedna bit će organizirana predavanja o mogućnostima koje nudi članstvo, poput sudjelovanja u raznim programima Europske unije, kao i javne debate o pristupanju Uniji. Informacije će na zabavan način biti predstavljene i kroz brojne kvizove, predstave i likovne radionice za najmlađe te druge zabavno-edukativne aktivnosti. Sve aktivnosti bit će popraćene i u lokalnim medijima, a građanima će, osim na 129 Euro-info točaka diljem Hrvatske, besplatne publikacije s informacijama o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji biti dostupne i na svim javnim događanjima u županijama.

Središnja proslava Dana Europe održat će se 7.svibnja na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) u trajanju od 10 do 13 sati, gdje će se kroz info-štandove, prezentirati dosadašnji rad tijela državne uprave.

Ured za udruge Vlade RH će na događanju biti prisutan na jednom od štandova, na kojemu će se u svojstvu Kontakt točke za program Europa za građane predstaviti  brošurom i DVD-om.                Ponuđeni materijali zainteresiranima će omogućiti da dobiju opći uvid u svrhu Programa i u mogućnosti za ostvarenje financijske potpore kroz njegove brojne natječaje, a djelatnica Ureda će biti na raspolaganju za odgovore na pitanja ili dodatna pojašnjenja oko procedura prijava i uvjeta prihvatljivosti za pojedine natječaje, kao i oko usluga koje služba tehničke podrške Kontakt točke nudi potencijalnim prijaviteljima i provoditeljima projekata financiranih kroz program Europa za građane.


Cjelokupni program događanja tijekom Europskog tjedna dostupan je na internetskoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

 
 
Tijela državne uprave
Lokalna i područna samouprava
Zaklade i fondovi
Poduzeća
Fondovi Europske unije
Ostali međunarodni donatori