Naslovnica Ured za udruge Savjet za razvoj civilnog društva Publikacije Dokumenti Programi EU Osnivanje i vođenje udruge Kontakt English Hrvatski

Vijeće UN-a za ljudska prava prihvatilo rezoluciju o slobodi udruživanja i mirnog okupljanja

30. rujna 2010. Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava prihvatilo je rezoluciju o slobodi udruživanja i mirnog okupljanja. 

Rezolucija potvrđuje da svi imaju pravo na mirno okupljanje i udruživanje te da civilno društvo daje vrijedan doprinos ciljevima i načelima Ujedinjenih naroda. Rezolucijom se poziva države da osiguraju prava pojedinaca na okupljanje i udruživanje provođenjem potrebnih mjera u sklopu međunarodnog prava o ljudskim pravima. Također, Rezolucijom se predviđa imenovanje Posebnog izvjestitelja za praćenje provedbe i predlaganje unapređenja provedbe tih prava, kao i za izvještavanje o kršenju i diskriminaciji odnosno zastrašivanju ili uznemiravanju osoba koja navedena prava prakticiraju.
 
Rezolucija se naslanja na rad Radne skupine za omogućavanje djelovanja i zaštitu civilnoga društva, u kojoj između ostalih sudjeluju ICNL te CIVICUS, a tekst Rezolucije možete preuzeti ovdje.

 

 

 
 
Tijela državne uprave
Lokalna i područna samouprava
Zaklade i fondovi
Poduzeća
Fondovi Europske unije
Ostali međunarodni donatori