Natječaji unutar programa Europa za građane

1.lipnja 2009.  ističe još jedan od unaprijed određenih rokova za podnošenje projektnih prijedloga unutar programa Europa za građane.

Riječ je o natječajima unutar Aktivnosti 1- Aktivni građani za Europu, koja je izravno usmjerena na uključivanje građana, i to:
 
  • Projekti sastanaka bratimljenih gradova, kojima se nastoji okupiti građane i skupine građana bratimljenih gradova, koristeći partnerstva (postojeća ili planirana) među općinama za razvoj snažnog, neformalnog i osobnog odnosa među građanima. Više o ovom natječaju pročitajte na internetskim stranicama Kontakt točke za program Europa za građane, a prijavne obrasce preuzmite ovdje;
  • Mjere potpore projekti su kojima se želi poticati razmjene iskustava, ekspertize, dobrih praksi i aktivnosti koje će rezultirati u uspostavi dugotrajnih partnerstava i mreža između prvenstveno općina i gradova. Više o ovom natječaju pročitajte na internetskim stranicama Kontakt točke za program Europa za građane, a prijavne obrasce preuzmite ovdje.
  • Projekti građana, kojima se nastoji okupiti građane različitih stajališta, koji će zajednički djelovati ili raspravljati o zajedničkim europskim temama na lokalnoj i europskoj razini. Trebale bi se primjenjivati inovativne metode, kojima se omogućuje građansko sudjelovanje, jer cilj je smanjiti udaljenost između građana i Europske unije, osnažiti njihovo sudjelovanje i poticati dijalog između građana i institucija EU. Prihvatljive aktivnosti uključuju organiziranje tzv. „građanskih panel rasprava“, kojima će se: prikupiti mišljenja građana o izazovima ili ključnim pitanjima važnima na europskoj razini, razvijati metodologije kojima se omogućuje aktivna interakcija i rasprava među građanima o politikama EU koje utječu na njihov svakodnevni život, uvođenje mehanizama kojima građani oblikuju svoje poglede na europske integracije u obliku preporuka za donosioce političkih odluka, poticati dijaloga između samih građana i institucija EU, snažeći utjecaj građana na njih i slično. Više o ovom natječaju pročitajte na internetskim stranicama Kontakt točke za program Europa za građane, a prijavne obrasce preuzmite ovdje.