Trajni godišnji poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u studijskim posjetama u sklopu programa People to People (P2P) za 2010.

U prosincu 2010. Europska komisija pripremila je okvirni plan provedbe aktivnosti u sklopu programa Ljudi ljudima za studijska putovanja u 2010. Ovim pozivamo organizacije civilnog društva da se što više uključuju u aktivnosti u okviru navedenog Programa. Informacije o svakom pojedinom posjetu objavljujemo na stranicama Ureda uključujući poziv za iskaz interesa i Upute za sudionike. Za organizaciju studijskog posjeta odgovorni su prvenstveno Europska komisija (Bruxelles), Delegacija Europske unije, te TACSO tim u Hrvatskoj i Ured za udruge VRH.

U Strategiji proširenja za razdoblje od 2007-2008, Europska komisija je naglasila potrebu povećanja potpore razvoju civilnoga društva i najavila uspostavu novog financijskog instrumenta u svrhu unaprjeđivanja razvoja i dijaloga civilnoga društva u zemljama Procesa stabilizacije i pridruživanja. Novi instrument financijske potpore Europske unije aktivnostima civilnoga društva na Zapadnome Balkanu i Turskoj okvirno iznosi 130 milijuna eura za razdoblje od 2008.-2010.
 
Svrha programa je jačanje uloge organizacija civilnoga društva u sudioničkoj demokraciji poticanjem aktivnog djelovanja civilnog društva na regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Program je usmjeren na poticanje i jačanje dijaloga civilnog društva te se sastoji od grupnih studijskih posjeta Bruxellesu u organizaciji Opće uprave za proširenje u okviru instrumenta TAIEX, odnosno srodnih tematskih studijskih programa u zemljama sudionicama. Program je namijenjen ponajprije organizacijama civilnoga društva koje se bave temama vezanima uz pravnu stečevinu EU (acquis), ali također i zakladama, sindikatima, udrugama poslodavaca, predstavnicima akademske zajednice na svim razinama, kao i predstavnicima pravnih osoba osnovanima od vjerskih zajednica.
 
Teme unutar programa „P2P“ određuje Glavna uprava za proširenje, u skladu s političkim, pravnim i društvenim prioritetima utvrđenima u odnosu na ciljanu regiju i zemlju. Odabir sudionika provodi Europska komisija uz potporu Delegacije EU u svakoj zemlji korisnici te ostalih institucija koje se bave područjem razvoja civilnog društva na nacionalnoj i europskoj razini.
 
Okvirni program aktivnosti za godinu 2010. možete preuzeti ovdje, a o pokrivanju troškova sudjelovanja u studijskim posjetama pročitajte u Uputama za sudionike i sudionice.
 
Pozivamo vas, ukoliko vas određena tema iz okvirog plana aktivnosti za 2010. posebno zanima, da na adresu internetske pošte p2p.hr@tacso.org pošaljete iskaz interesa za sudjelovanje, i biti ćete obavješteni o daljnjim koracima i dodatnoj dokumentaciji koju je potrebno dostaviti za potrebe sudjelovanja u postupku odabira sudionika studijskih posjeta.