IPA 2009 Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu programa pružanja inovativnih socijalnih usluga u područjima od posebne državne skrbi

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Republike Hrvatske raspisala je natječaj za dodjelu sredstava bespovratne pomoći za projekte koji imaju doprinijeti jačanju uloge organizacija civilnog društva kao važnih dionika na lokalnoj razini u području pružanja socijalnih usluga kroz provedbu programa pružanja inovativnih socijalnih usluga u područjima od posebne državne skrbi u Republici Hrvatskoj. Projekti će se financirati ukupnim iznosom od 1.012.500,00 EUR od čega je 900.000,00 EUR iz europskih izvora iz programa IPA 2009 (Instrument pretpristupne pomoći - Komponenta I - Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija), dok Ured za udruge Vlade RH sufinancira projekte iz Državnog proračuna s ukupnih iznosom od 112.500,00 EUR.

 

Natječajna dokumentacija dostupna je na EuropeAid internetskoj stranici i na internetskim stranicama SAFU, a možete ju preuzeti i ovdje. Rok za podnošenje projektnih prijedloga ističe 21. rujna 2010. u 16:00 sati po lokalnom vremenu.  
Prihvatljivi prijavitelji na natječaj IPA 2009 Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu programa pružanja inovativnih socijalnih usluga u područjima od posebne državne skrbi su neprofitne organizacije ili formalne mreže istih, sa statusom udruga građana, udruga poslodavaca, sindikata, zaklada i javnih ustanova. Prijavitelji su obvezni nastupati u partnerstvu s najmanje jednom partnerskom organizacijom, a financirat će se projekti koji će se provoditi u hrvatskim županijama u kojima je polovica ili više od polovice teritorija identificirana kao područje od posebne državne skrbi: Ličko-senjska, Vukovarsko-srijemska, Zadarska, Šibensko-kninska, Sisačko-moslavačka, Požeško-slavonska, Karlovačka, Virovitičko-podravska, Brodsko-posavska, i Osječko-baranjska. Prihvatljive aktivnosti uključuju čitav niz intervencija izravne pomoći i podrške, umrežavanja, jačanja kapaciteta i razvoja poduzetničkih vještina, podizanja javne svijesti, zagovaranja te razvijanja obrazovnih programa. Bespovratna sredstva koja se mogu zatražiti za projekte trajanja od 12 do 24 mjeseca kreću se između 50.000,00 i 250.000,00 EUR.
 
Korisnička institucija za navedeni projekt je Ured za udruge Vlade RH, koji u suradnji s TACSO projektom organizira održavanje cjelodnevnih regionalnih informativnih radionica vezanih uz ovaj poziv za dostavu prijedloga, u trajanju od 9 do 17 sati, i to prema sljedećem rasporedu lokacija: 
  • Gospić, 13. srpnja 2010., KIC - Kulturno informativni centar, Budačka 12
  • Zagreb, 14. srpnja 2010., EU Info Centar, Trg žrtava fašizma 6
  • Split, 19. srpnja 2010., Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Split, Ante Trumbića 4
  • Osijek, 21. srpnja 2010., Hotel Osijek, Šamačka 4
Rok za prijavu na radionice u Gospiću i Zagrebu je 7. srpnja, a na radionice u Splitu i Osijeku 15. srpnja.
Prijavni obrazac za sudjelovanje na radionicama preuzmite ovdje. Molimo da prijavu pošaljete na broj telefaksa: 01/4599-811 ili putem ove elektronske pošte.