Održani Dani udruga 2009.

Dani udruga 2009 održani su od 23. do 25. travnja 2009. u Osijeku, u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i u suradnji sa Savjetom za razvoj civilnoga društva, Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, Osječko-baranjskom županijom, Udrugom gradova, Udrugom općina u Republici Hrvatskoj, Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država, Nacionalnim odborom za razvoj volonterstva i Regionalnim forumom udruga Slavonije.

Imajući u vidu postojeće ekonomske i financijske izazove u zemlji i svijetu, glavna tema ovogodišnjih Dana udruga bile su mogućnosti i zadaće civilnoga društva u pokretanju razvojnih procesa u uvjetima globalne financijske krize. Na Danima udruga sudjelovalo je približno 200 sudionika.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kao izaslanica predsjednika Vlade RH, sudionicima se obratila i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, gđa Jadranka Kosor. Potpredsjednica Vlade Kosor zahvalila je svim predstavnicama i predstavnicima udruga na nesebičnom angažmanu za opće dobro i dodala da su nevladine organizacije svojim radom poticale Vladu da se neke stvari mijenjaju od zakonodavstva pa nadalje. Naglasila je da će i u ovim otežanim vremenima u kojima živimo svi važni projekti za opće dobro imati financijsku potporu.
  
 
 
Na dvije plenarne sjednice i deset paralelnih okruglih stolova raspravila su se neka važna pitanja iz područja volonterstva, socijalnog poduzetništva, socijalne uključenosti mladih u razdoblju krize, a bilo je riječi i o pretpristupnim te strukturnim fondovima, međusektorskoj suradnji, aktivnostima mladih u području kulture, održivom razvoju i zaštiti okoliša, partnerstvu civilnih udruga u zdravstvu i mnogim drugim temama. Zaključci rasprava s navedenih okruglih stolova biti će upućeni svim nadležnim tijelima na znanje i postupanje.
 
 
 
U okviru Dana udruga, u subotu 25. travnja, na temu uključivanja građana i civilnog društva u odlučivanje na lokalnoj razini, uz sudjelovanje renomiranih stručnjaka iz zemlje i inozemstva održana je i posebna konferencija za predstavnike organizacija civilnoga društva, županija, gradova i općina. Između ostalih, na navedenoj konferenciji sudjelovala je i dr. Carolyn J. Lukensmeyer, osnivačica i predsjednica udruge AmericaSpeaks, koja je za svoja postignuća i inovacije na području razvoja sudioničke demokracije na lokalnoj razini dobila brojna međunarodna priznanja. Dr. Lukensmeyer je vrlo aktivno uključena u provedbu strategije otvorene i transparentne Vlade SAD-a, jedne od okosnica programa predsjednika Obame, a na skupu je zorno prikazala moguće načine uključivanja građana u neposredno odlučivanje o svim važnim pitanjima za lokalnu zajednicu.
 
 
Detaljno izvješće s Dana udruga i zaključci s pojedinih rasprava bit će objavljeni na ovim stranicama kroz nekoliko dana.