Hrvatskoj na raspolaganju 326,5 milijuna kuna darovnice za projekte u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i Veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj Stefan Estermann, potpisali su danas Okvirni sporazum između Švicarskog saveznog vijeća i Vlade Republike Hrvatske o provedbi Švicarsko-hrvatskog programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije kroz koji je Hrvatskoj osigurana darovnica u iznosu od 45 milijuna CHF, odnosno oko 326,5 milijuna kuna, za projekte koji će se provoditi u razdoblju od 2016. do 2024. godine.

Švicarska konfederacija je 26. ožujka 2006. godine uspostavila program suradnje pod nazivom Švicarski doprinos procesu proširenja EU, kojim se do danas koristilo dvanaest zemlja članica EU.
Hrvatska s današnjim danom postaje 13. zemlja koja i formalno počinje sudjelovati u programu koji ima za cilj smanjenje društvenih i ekonomskih razlika na području Europske unije.

Švicarsko-hrvatski program suradnje predstavlja kontinuitet solidarnosti Švicarske koja s EU dijeli napore s ciljem smanjenja ekonomskih i socijalnih nejednakosti u najmlađoj zemlji članici EU.
Potpisivanje ovog Okvirnog sporazuma zajednički je rezultat rada Vlade Republike Hrvatske predvođene Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Švicarskog saveznog vijeća koje djeluje putem Švicarske agencije za razvoj i suradnju (SDC) i Državnog tajništva za gospodarstvo (SECO). Posebnu ulogu u pripremi svih aktivnosti koje su omogućile potpisivanje ovog sporazuma osiguralo je Veleposlanstvo Švicarske konfederacije u Republici Hrvatskoj.
Švicarsko-hrvatski program suradnje poduprijet će aktivnosti koji na direktan način omogućavaju boljitak građana Republike Hrvatske. Kroz program Hrvatska očekuje daljnje jačanje bilateralnih odnosa sa Švicarskom, kreiranje institucionalnih partnerstava između Hrvatske i Švicarske, doprinos smanjenju socijalnih nejednakosti te potporu ekonomskom razvoju.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske djelovat će kao Posredničko tijelo i Izvršna agencija, za projekte čiji je cilj promicanje doprinosa civilnog društva gospodarskoj i društvenoj koheziji, kroz darovnicu u vrijednosti 4,8 milijuna CHF, te za projekte kojima je cilj promicanje partnerstva i bilateralne suradnje hrvatskih i švicarskih neprofitnih organizacija, putem darovnice vrijedne 2 milijuna CHF.

Više informacija možete naći ovdje