Gotovo 500 udruga diljem Hrvatske otvorilo svoja vrata

Dani otvorenih vrata udruga 2015. održani su od 28. do 30. svibnja 2015., a svoja vrata otvorilo je gotovo 500 udruga diljem Hrvatske.

Četvrtu godinu zaredom udruge iz svih hrvatskih županija organizirale su niz događanja na kojima su zainteresiranim građanima predstavile društveno korisne programe i projekte koje provode u svojim lokalnim zajednicama. Svojim sudjelovanjem u njihovim aktivnostima, građani su mogli steći uvid u široku lepezu aktivnosti koje udruge provode i dobiti poticaj za trajni aktivni angažman u svojim lokalnim zajednicama, bilo kao korisnici usluga ili kao volonteri. Tako su organizirane aktivnosti organskog urbanog vrtlarenja i podizanja svijesti lokalne uprave o potrebi sudjelovanja građana u osmišljavanju sadržaja na javnim i zelenim površinama, predstavljeni su inovativni projekti udruga za unapređenje kvalitete života građana poput mobilne aplikacije za slijepe osobe, dodijeljene su nagrade najboljim studentskim društvenopoduzetničkim idejama, održane kreativne radionice i predstave, provedene edukacije za razne ciljne skupine, proslavljene obljetnice rada pojedinih udruga i cijeli niz drugih zanimljivih događanja. Informacije o udrugama koje su otvorile svoja vrata i aktivnostima koje su provele u sklopu ove manifestacije dostupne su na www.daniudruga.hr , kao i na facebook stranici: www.facebook.com/DaniUdruga . U 2015. godini koja se obilježava kao Europska godina razvoja, Dani otvorenih vrata udruga predstavljali su priliku da se dodatno osnaži solidarnost i povjerenje u lokalnim zajednicama i podsjeti na važnu ulogu koju udruge imaju u povezivanju građana u rješavanju problema i stvaranju mreža uzajamne podrške.
 
Povodom Dana otvorenih vrata udruga 2015., Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske organizirao je konferenciju „Udruge kao pokretači lokalnog razvoja“ 27. svibnja 2015. godine u Zagrebu na kojoj su raspravljeni primjeri dobre prakse u suradnji lokalnih vlasti i udruga. Tom je prigodom predstavljena mobilna aplikacija UdrugeInfo kojom se želi povećati vidljivost udruga u lokalnoj zajednici te osnažiti sudjelovanje građana u aktivnostima koje udruge provode. Aplikacija UdrugeInfo omogućuje jednostavno pretraživanje podataka o aktivnostima i uslugama registriranih udruga prema mjestu i vremenu njihovog održavanja, odnosno informacijama koje su sadržane u Registru udruga te stupiti u kontakt s udrugom koja im je od interesa. Aplikacija je dostupna za Android mobilne telefone, a uskoro i za Apple mobilne telefone, o čemu će se moći više saznati na stranicama Ureda za udruge: www.uzuvrh.hr. Aplikaciji je moguće pristupiti putem internetske stranice: https://udrugeinfo.uzuvrh.hr/.