Predstavljen središnji portal za savjetovanja sa zainteresiranom javnošću „e-Savjetovanja“

Predstavljanje središnjeg portala za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja propisa „e-Savjetovanja“ održano je u ponedjeljak, 27. travnja 2014. u Svečanoj dvorani Vlade Republike Hrvatske.


Središnji portal „e-Savjetovanja“ novi je korak u razvoju procesa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata koji će omogućiti jednostavan pristup svim otvorenim savjetovanjima na jednom mjestu, lakše komentiranje odredbi nacrta propisa te općenito pridonijeti kvalitetnijoj suradnji s građanima i svim zainteresiranim društvenim skupina u procesu oblikovanja javnih politika.
Središnji portal za savjetovanja „e-Savjetovanja“ nadogradnja je na rezultate uspješnog projekta Ministarstva poduzetništva i obrta financiranog iz sredstava EU, a sama aplikacija biti će povezana sa sustavom e-Građani. Upravljanje središnjim državnim portalom „e-Savjetovanja“ provoditi će Ured za udruge Vlade RH kao tijelo koje je zaduženo za praćenje provedbe Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata.


Portal „e-Savjetovanja“ predstavili su ministar uprave Arsen Bauk, zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros te ravnatelj Ureda za udruge Vlade RH Igor Vidačak. O prednostima aplikacije „e-Savjetovanja“ govorili su i Ratko Mutavdžić iz Hrvatske udruge poslodavaca te Jelena Berković iz udruge GONG.
Ministar Bauk naglasio je da će portal „e-Savjetovanja“ podići sudjelovanje građana u donošenju odluka na višu razinu te da je portal nastavak razvoja i reforme javne uprave.
Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros istaknuo je pozitivna iskustva Ministarstva poduzetništva i obrta u razvoju portala putem korištenja EU sredstava te je naveo kako sada poduzetnici na pravovremeni način mogu pratiti izmjene zakonodavnih okvira, ali i davati svoje komentare i prijedloge kako bi na taj način djelovali direktno na zakonodavni okvir koji ih interesira.
Ravnatelj Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske Igor Vidačak je dao pregled informacija o javnim savjetovanjima u postupcima donošenja propisa te je naglasio da broj javnih savjetovanja raste u posljednjih par godina te je u protekle četiri godine zabilježeno povećanje od preko tisuću posto u broju javnih savjetovanja što pokazuje interes i želju građana da utječu na proces oblikovanja javnih politika. G. Vidačak je okupljenim prezentirao glavne značajke portala naglašavajući jednostavnost korisničkog sučelja te je pozvao sve da se registriraju u sustav „e-Savjetovanja“ kako bi mogli sudjelovati u savjetovanjima te pravovremeno dobivati informacije o otvorenim savjetovanjima.
Ratko Mutavdžić iz Hrvatske udruge poslodavaca kazao je da su „e-Savjetovanja“ rezultat zajedničke suradnje javnog i privatnog sektora te da je okrenut i prema građanima, ali i poslodavcima. Također je naveo da portal „e-Savjetovanja“ direktno utječe na dva indeksa, indeks konkurentnosti i Digital Economy and Society Index, to jest indeks Europske unije, koji prati razvoj digitalnog društva u članicama Europske unije.
Jelena Berković iz Udruge GONG kazala je kako, sveukupno gledano, portal "e-Savjetovanja" predstavlja veliki korak naprijed kako za hrvatske građane, tako i u međunarodnoj komunikaciji. Ipak istakla je kako Zakon o pravu na pristup informacijama treba osigurati sve pretpostavke za efikasnu upotrebu portala „e-Savjetovanja“.

Snimku predstavljanja možete pogledati ovdje.

Prezentaciju možete preuzeti ovdje.

Portal "e-Savjetovanja" nalazi se na adresi savjetovanja.gov.hr/