Nastavak suradnje Ureda za udruge i marokanskog ministarstva za odnose s parlamentom i civilnim društvom

Ured za udruge i u 2015. godini nastavlja suradnju s marokanskim Ministarstvom za odnose s parlamentom i civilnim društvom, u sklopu projekta razvojne suradnje usmjerenog k prijenosu iskustava Republike Hrvatske u stvaranju poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.

                  

Na poziv marokanskog ministra za odnose s parlamentom i civilnim društvom, g. El Habiba Choubanija, a povodom obilježavanja Nacionalnog dana civilnog društva u Kraljevini Maroko, hrvatsko izaslanstvo koje je predvodio ravnatelj Ureda za udruge, Igor Vidačak, sudjelovalo je na međunarodnoj konferenciji o pravnom i institucionalnom okviru za razvoj sudioničke demokracije održanoj u Rabatu, 13.–14. ožujka 2015.
 
                                      
 
Nakon vrlo uspješnog studijskog posjeta Republici Hrvatskoj koji je Ured za udruge organizirao za predstavnike marokanskog Ministarstva za odnose s parlamentom i civilnim društvom i članove Nacionalne komisije za dijalog s civilnim društvom  u svibnju 2014., ali i prethodne video konferencije upriličene u ožujku 2014., ovaj posjet Maroku bio je prigoda za podrobniju razmjenu iskustava s nizom marokanskih državnih tijela o glavnim izazovima u jačanju suradnje s organizacijama civilnog društva.
 
Na konferenciji koja je okupila više od tri stotine predstavnika marokanskih državnih tijela i organizacija civilnog društva, ravnatelj Igor Vidačak predstavio je napredak koji je Hrvatska u protekla dva desetljeća ostvarila u izgrađivanju pravnog, institucionalnog i financijskog okvira za podršku razvoju civilnog društva. Izložio je glavne smjernice Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva te standarde savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u oblikovanju javnih politika.

                         
 
Veleposlanik Republike Hrvatske u Maroku, g. Zvonimir Frka Petešić, u svome je uvodnom govoru, između ostalog, posebno istaknuo vrlo napredni status islamske zajednice u Hrvatskoj te po mnogo čemu jedinstven model integracije islama u društvo među državama članicama Europske unije, što je naišlo na veliko odobravanje i interes sudionika konferencije.
 

Jedan od ciljeva posjeta bio je i dogovor o nastavku suradnje između Ureda za udruge i Ministarstva za odnose s parlamentom i civilnim društvom. Održan je radni sastanak izaslanstva Ureda za udruge VRH s ministrom El Habibom Choubanijem i njegovim suradnicima u Ministarstvu za odnose s parlamentom i civilnim društvom na kojem su dogovoreni sljedeći koraci bilateralne suradnje te izravna podrška Ureda za udruge reformama koje su, slijedom izmjena marokanskog Ustava 2011., započele na području sudjelovanja građana i organizacija civilnog društva u oblikovanju javnih politika te poboljšanju sustava financiranja programa udruga iz javnih izvora. Ministar El Habib Choubani pojasnio je da u predstojećoj izradi zakonskih prijedloga namjerava elaborirati vlastiti marokanski model koristeći se pritom najboljom inozemnom praksom, pri čemu hrvatski model smatra naročito zanimljivim.