Poziv na prijavu inicijativa za Drugu godišnju nagradu za otvorenu vlast

 

U sklopu provedbe globalne inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, u 2015. godini će se dodijeliti Druga godišnja nagrada za otvorenu vlast. Tema ovogodišnje nagrade je poboljšanje javnih usluga kroz otvorenu vlast.
 
Ova je tema odabrana imajući u vidu da su javne usluge najčešći prostor za dijalog između građana i vlada koje bi trebale osigurati transparentnost, odgovornost i responzivnost u oblikovanju i pružanju usluga. Dobra kvaliteta i učinkovitost javnih usluga odgovara potrebama građana, osobito ugroženim skupinama, te čine sam temelj inkluzivnog razvoja. OGP također smatra da je ova tema ključna komponenta ciljeva održivog razvoja u razdoblju nakon 2015. godine.
 
Svaka država članica inicijative može predložiti jednu inicijativu koja pokazuje konkretne rezultate na područjima poboljšanja pružanja javnih usluga, kao što su programi ekonomskog razvoja, zdravstva, obrazovanja, upravljanja vodnim resursima, cestovnog prometa, javne sigurnosti, i ostali programi koji pridonose kvaliteti usluga koje se pružaju građanima.
 
Godišnja nagrada ima za cilj prepoznati trud reformatora širom svijeta koji podizanjem kvalitete, inovativnosti i održivosti javnih usluga pridonose većoj otvorenosti i odgovornosti vlasti prema svojim građanima.
 
U 2014. godini, u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, u prisutnosti 10 svjetskih lidera i stotina aktivista civilnog društva iz cijelog svijeta, nagrade su dodijeljene najboljim inicijativama na području uključivanja građana.
 
Na globalnom summitu u Meksiku u listopadu 2015. dodijelit će se tri godišnje nagrade za ukupne pobjednike na globalnoj razini, četiri nagrade za regionalne pobjednike te još jedno posebno priznanje za doprinos inkluzivnom razvoju i uključivanju posebno ugroženih skupina (osobe s invaliditetom, manjine, starije osobe, siromašni).
 
S obzirom da inicijative države članice moraju službeno kandidirati do 17. travnja, Ured za udruge kao stručna služba inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast poziva sve organizacije civilnog društva te javne institucije na svim razinama da najkasnije do 9. travnja predlože inicijativu za koju smatraju da bi mogla vjerodostojno predstavljati Republiku Hrvatsku u ovom globalnom natjecanju, putem emaila: info@uzuvrh.hr , korištenjem dolje navedenog obrasca.
 
Odluka o prijedlogu inicijative ispred Republike Hrvatske donijet će se na sjednici Savjeta Partnerstva za otvorenu vlast, savjetodavnog tijela Vlade RH sačinjenog od predstavnika državnih tijela, organizacija civilnog društva, poslovnog sektora, akademske zajednice i medija.
 
 
Obrazac za prijavu inicijative za Drugu godišnju nagradu za otvorenu vlast
Službena stranica Druge godišnje nagrade za otvorenu vlast