Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za Nacrt pravilnika o sadržaju i načinu vođenja Registra udruga Republike Hrvatske i Registra stranih udruga u Republici Hrvatskoj

Ministarstvo uprave otvara internetsko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za Nacrt pravilnika o sadržaju i načinu vođenja Registra udruga Republike Hrvatske i Registra stranih udruga u Republici Hrvatskoj. Osnova za donošenje Pravilnika propisana je člankom 22. stavkom 5. Zakona o udrugama („Narodne novine“, broj 74/14).

Nacrtom pravilnika o sadržaju i načinu vođenja Registra udruga Republike Hrvatske i Registra stranih udruga u Republici Hrvatskoj propisuje se oblik i sadržaj registra udruga i registra stranih udruga, zahtjeva za upis u registar udruga i registar stranih udruga, zahtjeva za upis promjena u registar udruga i registar stranih udruga, sadržaj izvatka iz registra udruga i registra stranih udruga, razvrstavanje udruga, način podnošenja zahtjeva za upis u registar udruga i registar stranih udruga, te način upisa i vođenja registra udruga i registra stranih udruga, zbirki isprava, prestanak postojanja udruga sa svojstvom pravne osobe i prestanak djelovanja stranih udruga u Republici Hrvatskoj.
 
Člankom 3. Nacrta pravilnika propisano je da se udruge u registru udruga u svrhu statističkih pregleda, razvrstavaju prema obliku udruživanja, prema ciljanim skupinama i prema djelatnostima propisanim statutom udruge. Udruge se samostalno opredjeljuju i razvrstavaju  na  primarnu ciljanu skupinu i ostale ciljane skupine te se samostalno, sukladno svome statutu, opredjeljuju kako će biti razvrstane prema djelatnostima, pri čemu su obvezne opredijeliti se za jedno primarno područje djelovanja  odnosno primarnu djelatnost, a mogu se opredijeliti za više ostalih područja djelovanja odnosno djelatnosti koje sukladno statutu obavljaju ili namjeravaju obavljati.
 
Poseban doprinos udruga u procesu savjetovanja očekuje se na Popis ciljanih skupina i Klasifikacija djelatnosti udruga u registru udruga te pozivamo predstavnike zainteresirane javnosti da svoje komentare, prijedloge ili primjedbe na odredbe Nacrta pravilnika dostave najkasnije do 23.11.2014. godine putem obrasca na mail adresu: savjetovanje@uprava.hr. Po završetku savjetovanja, svi pristigli doprinosi bit će javno dostupni na internetskoj stranici Ministarstva uprave.