Regionalni forum Europa za građane, Sarajevo, 2.-3. lipnja 2014.

U sklopu Okvirnog ugovora (Framework contract) „Podrška sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu Europa za građane“ u Sarajevu (hotel Bristol) je održan dvodnevni regionalni forum s ciljem sklapanja partnerstava između potencijalnih prijavitelja na program Europa za građane 2014. – 2020. te razvoja njihovih projektnih ideja. Korisnik projekta je Ministarstvo pravde BiH, a potporu projektu pruža Direkcija za europske integracije BiH. Projektne aktivnosti provodi konzorcij za čelu s tvrtkom SICI Dominus.

U radu Foruma sudjelovalo je 50 predstavnika organizacija civilnoga društva, općina, gradova i Nacionalnih kontakt točaka za program Europa za građane iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Austrije. Svrha Foruma bila je umrežavanje potencijalnih prijavitelja iz regije na Program u razdoblju 2014. – 2020. te razrada projektnih ideja. Pritom je korištena metodologija otvorenog prostora (Open Space Methodology) koja sudionicima olakšava upoznavanje i potiče razmjenu ideja i kreativnost.
 
U uvodnom dijelu prvog dana sudionike su pozdravile Sadeta Škaljić, pomoćnica ministra pravde BiH, i Angelina Pudar, predstavnica Direkcije za europske integracije BiH. Potom su voditeljica projekta i stručnjakinje na projektu objasnile sudionicima metodologiju otvorenog prostora i način rada u grupama. Potencijalni nositelji projekata ukratko su predstavili svoje projektne ideje te je shodno tome formirano 9 grupa, odnosno radnih mjesta na kojima su se ideje nastojale detaljnije razraditi i pretvoriti u konkretne i konkurentne projektne prijedloge. Sudionici su mijenjali radna mjesta ovisno o projektnoj ideji o kojoj se na istima raspravljalo.   
 
Tijekom drugog dana nositelji projektata su, zajedno sa svojim potencijalnim partnerima, identificirali korake koji prethode prijavi njihovog projektnog prijedloga na natječaje/rokove u sklopu ovog Programa. Na kraju drugog dana nositelji projekata predstavili su 19 razvijenih projektnih ideja i većina sudionika izjasnila se pozitvno u pogledu prijave projektnih prijedloga na Program. Sudionici su iskazali zadovoljstvo načinom rada, odnosno mogućnošću da sami stvaraju dnevni red i razmjenjuju ideje s potencijalnim partnerima.
 
Iz Hrvatske su u radu foruma sudjelovali Iva Sedlić, predstavnica Europskog doma Slavonski Brod, Andrej Pevec, predstavnik Zaklade za poticanje partnerstava i razvoja civilnoga društva, Ivan Čupić, predstavnik LAG Laura te Luka Margan, predstavnik Ureda za udruge koji djeluje kao Nacionalna kontakt točka za program Europa za građane 2014. – 2020.