Održana regionalna konferencija "Partnerstvo države i civilnog društva za otvoreno i transparentno donošenje propisa u zemljama jugoistočne Europe"

U srijedu, 23. travnja 2014., u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova održala se regionalna konferencija „Partnerstvo države i civilnog društva za otvoreno i transparentno donošenje propisa u zemljama jugoistočne Europe“. Konferenciju je organizirao Ured za udruge Vlade RH uz podršku Zaklade Konrad Adenauer.
 
Konferenciju su otvorili zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova i predsjednik Savjeta inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u RH, Joško Klisović, Povjerenica za informiranje, dr.sc. Anamarija Musa, te Thorsten Geissler, Direktor Programa vladavine prava u jugoistočnoj Europi Zaklade Konrad Adenauer.
 
 
 
 
Joško Klisović je rekao kako je ova tema izuzetno važna za sve građane te kako je potrebno kontinuirano ulagati u podizanje svijesti o važnosti sudjelovanja građana u procesima donošenja propisa.
 
Anamarija Musa je naglasila pozitivne promjene koje su se dogodile u provedbi savjetovanja sa zainteresiranom javnošću prilikom donošenja propisa te pojasnila ulogu Povjerenika za informiranje. Kao prednosti mehanizma savjetovanja naglasila je poboljšanje kvalitete propisa, povećanje vjerojatnosti poštivanja propisa te povećanje legitimiteta odluka tijela javne vlasti.
 
Konferencija je omogućila razmjenu različitih praksi i iskustava u svrhu unaprjeđenja kvalitete dijaloga između vlada i civilnog društva u procesima donošenja propisa u državama jugoistočne Europe. Stručnjaci iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Makedonije i Hrvatske raspravili su dosadašnja postignuća i izazove u razvoju otvorenijih i transparentnijih procesa donošenja propisa.
 
Zaključeno je kako je potrebno nastaviti ulagati u jačanje kapaciteta tijela javne vlasti za učinkovitiju suradnju s civilnim društvom s jedne strane, te organizacija civilnoga društva za praćenje javnih politika s druge strane.
 
                   
 
Konferencija je rezultirala pregledom pokazatelja koji omogućuju praćenje otvorenosti i transparentnosti državnih tijela u području savjetovanja s civilnim društvom u procesima donošenja zakona, drugih propisa i akata. Taj će pregled biti objavljen u publikaciju o konferenciji, koja će uključivati i pisane doprinose izlagača na konferenciji.