Održana konferencija "Otvorena Hrvatska"

U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske i Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge 26. ožujka 2014. u Zagrebu je održana konferencija „Otvorena Hrvatska“.

Na konferenciji se raspravljalo o stanju transparentnosti u Republici Hrvatskoj, dosadašnjem napretku u provedbi inicijative „Partnerstvo za otvorenu vlast“, te mjerama i aktivnostima za provedbu Inicijative do 2016. godine.

Između ostalih, na konferenciji su sudjelovali Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, Željko Jovanović, ministar znanosti obrazovanja i sporta i Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova i predsjednik Savjeta Vlade RH za Partnerstvo za otvorenu vlast.

"Društvo koje nije spremno na otvorenost bit će društvo stagnacije", rekao je Josipović. Upozorio je i da mu brojni investitori u razgovorima "očajavaju nad iracionalnošću procedura" prilikom dobivanja raznih dozvola. „Arhive i baze podataka u državnoj upravi moraju biti funkcionalne, a ne nakupine beskorisnih podataka, jer to je moderna država“, poručio je. Inicijativa je snažno sredstvo u borbi protiv korupcije o čemu, kaže Josipović, govore i pravosudni procesi koji su u tijeku, neovisno o tome kakve će biti presude. Korupciju nitko do kraja neće iskorijeniti, ali bitno je promijenjen odnos javnosti i vlasti prema njoj. "Nema nikog tko je u stanju promijeniti trend da korupcija nije dobrodošla", rekao je.

Konferencijom je moderirao Joško Klisović, predsjednik Savjeta Vlade za POV, koji je naglasio da POV potiče reforme radi povećanja transparentnosti i odgovornosti vlasti. "Vlast nije sama sebi svrha nego je ovdje da za građane upravlja javnim poslovima. Vlast je tu zbog građana", istaknuo je.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović naglašava da je "otvorena vlast" jedan od okvira koji moramo osigurati želimo li da društvo bude "društvo jednakih šansi", a jedan od načina za to je obrazovanje građana.

Pomoćnica ministra uprave Jagoda Botički izvjestila je o izradi Strategije razvoja javne uprave za razdoblje od 2013. do 2020., koja će u travnju biti upućena u javnu raspravu, a kojom se građanima želi osigurati moderna, otvorena i uslužna državna uprava.

Partnerstvo za otvorenu vlast jedinstvena je međunarodna inicijativa koja putem suradnje vlada i civilnog društva promiče reforme u svrhu postizanja otvorenije i odgovornije vlasti. POV je pokrenuo predsjednik Barack Obama 2011. godine na marginama otvaranja Opće skupštine UN-a te je do danas broj država sudionica porastao na 63 države. Republika Hrvatska postala je članicom POV-a 2011. godine te je time preuzela obavezu izrade i provedbe Akcijskog plana koji podrazumijeva niz mjera i aktivnosti u području transparentnosti i otvorenosti vlasti.