Održan sastanak koordinatora za savjetovanje i Povjerenice za informiranje

U petak, 29. studenog 2013., u Uredu Vlade RH za udruge održan je sastanak koordinatora za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću iz svih tijela državne uprave. Sastanku je prisustvovala i nedavno izabrana Povjerenica za informiranje, Anamarija Musa, koja je govorila o obvezama tijela javne vlasti koje proizlaze iz novog Zakona o pravu na pristup informacijama, osobito o članku 11. koji se tiče objavljivanja dokumenata u svrhu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Na sastanku je bilo riječi o načinima i unaprjeđenju izvještavanja o provedenim savjetovanjima, a dogovoren je i obrazac izvještaja o provedenim savjetovanjima u 2013. godini u svrhu izrade sveobuhvatnog Izvješća o provedbi Kodeksa savjetovanja kojeg Ured za udruge priprema svake godine.

Raspravljalo se i o uspostavljanju baze dionika zainteresirane javnosti po uzoru na Registar transparentnosti Europske komisije koji na jednom mjestu nudi izravan pristup informacijama o tome koji se subjekti bave aktivnostima kojima je cilj utjecati na proces donošenja odluka u EU-u, koje interese zastupaju i kolika sredstva ulažu u tu vrstu aktivnosti.
 
Sastanci koordinatora savjetovanja dio su redovitih aktivnosti Ureda za udruge proizašlih iz IPA 2009 projekta Jačanje kapaciteta Vladinog Ureda za udruge za izgradnju učinkovitog partnerstva s organizacijama civilnog društva u borbi protiv korupcije, a osim edukativne imaju i značajnu ulogu u kontekstu razmjene iskustva i dobre prakse.