Održana konstituirajuća sjednica petog saziva Savjeta za razvoj civilnog društva

Prva, konstituirajuća sjednica Savjeta za razvoj civilnog društva održana je u petak, 5. srpnja 2013., u zgradi Vlade Republike Hrvatske. Nakon višemjesečnog postupka isticanja kandidata i izbora novih članova i njihovih zamjenika, predstavnika udruga i drugih organizacija civilnoga društva, predstavnika ministarstava i ureda Vlade te predstavnika sindikata, zaklada i udruge poslodavaca, na 95. sjednici Vlade RH održanoj 6. lipnja 2013., imenovani su članovi i zamjenici novog, petog saziva Savjeta za razvoj civilnog društva.
 
           
 
Na sjednici je, uz manje izmjene, usvojen Poslovnik Savjeta za razvoj civilnog društva. Nakon javnog isticanja kandidata, za predsjednicu je izabrana gđa Željka Leljak Gracin, predstavnica organizacija civilnog društva koje djeluju u području zaštite okoliša i održivog razvoja, a za zamjenika predsjednice izabran je g. Milan Frenštacki Živković iz Ministarstva kulture kao predstavnik tijela državne uprave i ureda Vlade RH.
 
Na sjednici su predstavljeni napredak u provedbi Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva od 2012. do 2016. godine te Izvješće o financiranju projekata i programa organizacija civilnog društva iz javnih izvora u 2012. godini.
 
Na sjednici su prisustvovali i neki od hrvatskih predstavnika u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru (EGSO): gđa Violeta Jelić iz Hrvatske obrtničke komore i g. Toni Vidan iz Zelene akcije kao gosti, te gđa Marija Hanževački koja je ujedno i članica Savjeta. Oni su najavili aktivnosti EGSO-a te predložili buduće modele komunikacije između EGSO-a i Savjeta za razvoj civilnog društva.