U Sisku održana rasprava „Sudjelovanje građana u procesima odlučivanja“

 

U organizaciji Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge i Hrvatske Alijanse Europske godine građana 2013. održana je rasprava „Sudjelovanje građana u procesima odlučivanja“, koja je za cilj imala potaknuti uključivanje građana u procese odlučivanja na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.
 
Rasprava je održana 6. svibnja, u Gradskoj vijećnici u Sisku, a prisustvovalo je 30-ak predstavnika organizacija civilnoga društva, gradova i općina te županije Sisačko-moslavačke.
 
U uvodnom dijelu sudionicima su se obratili ravnatelj Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge, gosp. Igor Vidačak, i gđa Paula Raužan, predstavnica Hrvatske alijanse Europske godine građana. Sudionicima je uspješnu raspravu zaželio i gradonačelnik grada Siska, gosp. Dinko Pintarić.
 
Raspravu, koja je uslijedila, moderirala je gđa Vlatka Jurašinović, novinarka radija Sisak. Rasprava je bila usmjerena na identifikaciju modela za aktivnije uključivanje građana u procese odlučivanja na lokalnoj razini te na razmjenu iskustava u području suradnje građana, organizacija civilnoga društva i lokalnih vlasti.
 
Sudionici su istaknuli važnost utjecaja građana na donositelje odluka na lokalnoj razini te identificirali nedostatnu razinu suradnje između lokalnih tijela i organizacija civilnoga društva kao ključnu prepreku. Primijećene su i poteškoće u komunikaciji između lokalnih organizacija civilnoga društva i Grada Siska te potreba civilnoga sektora za razvijanjem partnerstava s gradom.   
 
U panel raspravi sudjelovali su:
  • g. Ivan Buterin, Upravni Odjel za društvene djelatnosti Grada Siska,
  • gđa Helena Medić, tajnica Grada Duge Rese,
  • g. Igor Črnugelj, ravnatelj POU Duga Resa,
  • g. Danko Tomanić, predsjednik udruge slijepih Grada Siska i dijela Sisačko-moslavačke županije,
  • gđa Milana Kreća, predsjednica udruge Projekt građanskih prava Sisak,
  • g. Milan Medić, Lokalna akcijska grupa Vallis Colapis Ozalj.
U popodnevnom dijelu održana je informativna radionica za potencijalne prijavitelje na natječaje u sklopu programa Europa za građane. Radionicu su vodile gđa Maja Tomičić i gđa Marta Raljević iz Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge.
 
Tijekom radionice sudionici su se upoznali s pravilima i procedurama za provedbu projekata te kriterijima s kojima će njihovi potencijalni projektni prijedlozi trebati biti usklađeni. Gosp. Dejan Bjelivuk, predsjednik udruge Ekomuzej Lepoglava, predstavio je primjer uspješno provedenog projekta pod nazivom „Čipka – ista povijest za bolju budućnost“ – u sklopu natječaja programa Europa za građane (Aktivnost 1., mjera 1.1.) i istaknuo važnost suradnje između organizacija civilnoga društva i tijela lokalne vlasti, u ovom slučaju Grada Lepoglave, nositelja projekta.