Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge na drugom mjestu po indeksu dobrog upravljanja

 

Istraživački centar GONG-a, u suradnji s Institutom za javne financije, 26. travnja 2013. na konferenciji „Pravo na dobru upravu u hrvatskoj praksi“ predstavio je rezultate istraživanja "Dobro upravljanje u Hrvatskoj – DUH". Istraživanje je provedeno na uzorku od 29 tijela državne vlasti (Vlada, 20 ministarstava, sedam Ureda Vlade te Sabor) koja imaju najviše utjecaja na kvalitetu odluka koje se donose te na njihovu implementaciju. Izvori podataka bili su službene internetske stranice te odgovori na upitnik, uz validaciju nekih odgovora kod nadležnih tijela.
 
Najbolje rangirano tijelo državne vlasti prema rezultatima istraživanja je Ministarstvo uprave, a na drugom se mjestu, sa samo tri posto manje bodova, nalazi Ured za udruge. Treće mjesto zauzelo je Ministarstvo turizma. Pučki pravobranitelj Jurica Malčić je na konferenciji nakon predstavljanja istraživanja „najboljim upravljačima“ dodijelio i priznanja.
 
Prosječno ostvareni rezultati ukazuju da je kvaliteta upravljanja u tijelima državne vlasti daleko od zadovoljavajuće, uz velike neujednačenosti između različitih dimenzija, ali i pojedinačnih institucija. Ovo je prvi krug istraživanja, a namjera GONG-a je provoditi ga svake dvije godine i stvoriti bazu podataka o kvaliteti javnog upravljanja koja će tijelima državne vlasti ukazivati na područja gdje još uvijek postoji prostor unaprjeđenja.
 
Istraživanje u cijelosti možete preuzeti ovdje.