Predstavljanje Europskog gospodarskog i socijalnog odbora - most između institucija EU-a i civilnog društva

U srijedu, 20. veljače 2013., u 10,30 u Informacijskom centru Europske unije, Trg žrtava fašizma 6, Zagreb, održat će se predstavljanje Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) i razgovor o budućem članstvu hrvatskih organizacija civilnog društva u EGSO-u.
 
Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) je savjetodavno tijelo Europske unije, osnovano još Rimskim ugovorom kojim je 1958. uspostavljena Europska ekonomska zajednica (EEZ). EGSO na europskoj razini zastupa interese različitih gospodarskih i socijalnih interesnih skupina i smatra se mostom između institucija EU-a i civilnog društva. Sastoji se od tri grupe: udruge poslodavaca, sindikati te ostale organizacija civilnog društva (OCD) koje predstavljaju različite interese.
 
Luca Jahier, Predsjednik III. grupe EGSO-a, govorit će o ulozi EGSO-a vezano za institucionalni kontekst i njegovoj važnosti za organizacije civilnog društva. Sudjelovat će i buduće članice i članovi EGSO-a, koji će dati pregled odnosa hrvatskog civilnog društva i EGSO te govoriti o očekivanjima hrvatskog civilnog društva i socijalnih partnera od EGSO-a.
 
O civilnom društvu kao vitalnom partneru u oblikovanju europskih i nacionalnih politika govorit će Igor Vidačak, ravnatelj Ureda za udruge Vlade RH, a Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, govorit će o izvorima potpore za umrežavanje i zagovaranje hrvatskih organizacija civilnog društva na razini EU.
 
Tijekom panela će sudionici imati prilike postavljati pitanja i sudjelovati u razgovoru. 
Očekivano trajanje do 13,00 sati.
 
Molimo zainteresirane da se prijave na ured@odraz.hr
 
Više o EGSO-u na www.eesc.europa.eu
 
Program