Održana treća sjednica Međuresornog povjerenstva za koordinaciju politike financiranja projekata i programa udruga iz državnog proračuna Republike Hrvatske

U ponedjeljak, 12. studenog 2012., u zgradi Vlade Republike Hrvatske, održana je treća sjednica Međuresornog povjerenstva za koordinaciju politike financiranja projekata i programa udruga iz državnog proračuna Republike Hrvatske. Sjednicom je predsjedavala  potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih, gđa Milanka Opačić.
 
Na sjednici je predstavljen nacrt Plana natječaja za financiranje projekata i programa organizacija civilnog društva iz državnog proračuna u 2013., koji je izrađen temeljem sektorskih analiza dostavljenih Uredu za udruge tijekom kolovoza i rujna ove godine. U 2013. godini planira se oko 70 javnih natječaja, poziva i i drugih programa potpore za projekte i programe organizacija civilnog društva, a kako bi izbjegli moguća preklapanja natječajnih prioriteta, Ured za udruge u narednom će razdoblju održati pojedinačne sastanke s tijelima državne uprave.
 
Raspravljalo se o ujednačavanju formalnih uvjeta prijave projekata i programa organizacija civilnog društva na natječaje za financiranje iz državnog proračuna u 2013. godini. Napomenuvši kako državna tijela na svojim natječajima za financiranje projekata i programa udruga postavljaju različite formalne uvjete, ravnatelj Ureda za udruge, g. Igor Vidačak, istaknuo je da bi trebalo zauzeti zajednički stav oko formalnih uvjeta kako bi se poboljšala kvaliteta samih prijava, otklonili nepotrebni troškovi za organizacije civilnog društva, ali i omogućio jednakopravni položaj za organizacije koje se javljaju na natječaje.
 
Dogovoreno je da će se o godišnjem planu natječaja i formalnim uvjetima prijave na natječaje organizirati javno savjetovanje kako bi se o ovoj temi čuo glas samih organizacija civilnog društva i zainteresirane javnosti i time poboljšala kvaliteta budućih natječaja.
 
G. Vidačak se ukratko osvrnuo i na napredak u uspostavi zajedničkog informacijskog sustava za praćenje financiranja projekata i programa organizacija civilnog društva iz javnih izvora Potpora plus, a upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, gđa Cvjetana Plavša-Matić predstavila je novu platformu u sklopu Potpore Plus, koja je osmišljena s ciljem predstavljanja rezultata financiranih projekata i programa građanima, potičući odgovorno ponašanje, kako samih korisnika sredstava, tako i davatelja bespovratnih sredstava.