Održani Dani udruga 2012.

      

U Zagrebu je od 14. do 16. lipnja 2012. održana tradicionalna manifestacija Dani udruga koju je Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske organizirao u suradnji s TACSO – uredom tehničke pomoći organizacijama civilnog društva u Republici Hrvatskoj i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva. Ovogodišnji Dani udruga započeli su panel raspravom o strateškim prioritetima za potporu razvoju civilnog društva u Republici Hrvatskoj, u kontekstu donošenja nove Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva.
 
U uvodnome dijelu govorili su gđa Slađana Novota, predsjednica Savjeta za razvojcivilnoga društva, g. Paolo Berizzi, šef Odjela za politička, gospodarska i trgovinska pitanja, tisak i informiranje Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, gđa Zrinka Vrabec-Mojzeš, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske, te gđa Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih. Na panel raspravi govorili su g. Igor Vidačak, v.d. ravnatelj Ureda za udruge, gđa Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, gđa Aida Bagić, voditeljica Ureda tehničke pomoći organizacijama civilnog društva (TACSO) u Hrvatskoj, g. Domagoj Novokmet, Hrvatska radiotelevizija, gđa Lejla Šehić-Relić, predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva, te gđa Marina Škrabalo, Platforma 112.
 
             
 
Drugog dana konferencije održano je sedam paralelnih okruglih stolova i rasprava o sljedećim temama: Sudjelovanje mladih u oblikovanju javnih politika na lokalnoj razini; Modeli učinkovitog zagovaranja pozitivnih društvenih promjena; Nove financijske mogućnosti za organizacije civilnog društva u Republici Hrvatskoj; Umrežavanjem do promjena; Društvena kohezija građana i mladih na području suzbijanja siromaštva i maloljetničke delinkvencije; Uloga organizacija civilnog društva u razvoju socijalnog / društvenog poduzetništva u Hrvatskoj i Kriteriji za dodjelu državnih i gradskih prostora na korištenje udrugama. Na raspravama održanim u sklopu Dana udruga 2012. sudjelovalo je više od 250 sudionika. 
  
                
                                                                                                    
                
 
Treći dan, po prvi puta, u udrugama širom Hrvatske održan je Dan otvorenih vrata udruga.  Cilj ovog događanja bio je građanima i široj javnosti približiti programe i projekte od interesa za opće dobro koje provode udruge u Hrvatskoj. Udruge koje su se prijavile za sudjelovanje otvorile su 16. lipnja svoja vrata zainteresiranim građanima kako bi ih informirale o radu udruge, uslugama koje ona pruža i mogućnostima za uključivanje u njene aktivnosti. Dan otvorenih vrata održalo je više od 120 udruga s područja cijele Hrvatske.
 
Izvještaje s panel rasprave i pojedinih okruglih stolova pronađite u nastavku:
 
Plenarna rasprava: Strateški prioriteti za potporu razvoju civilnog društva u Republici Hrvatskoj 
 
Sudjelovanje mladih u oblikovanju javnih politika na lokalnoj razini

Modeli učinkovitog zagovaranja pozitivnih društvenih promjena

Nove financijske mogućnosti za organizacije civilnog društva u Republici Hrvatskoj

Umrežavanjem do promjena

Društvena kohezija građana i mladih na području suzbijanja siromaštva i maloljetničke delinkvencije

Uloga organizacija civilnog društva u razvoju socijalnog / društvenog poduzetništva u Hrvatskoj 

Kriteriji za dodjelu državnih i gradskih prostora na korištenje udrugama

 
IZVJEŠĆE O EVALUACIJI DANA UDRUGA 2012.