Četvrta Nacionalna konferencija o volonterstvu, 18.-19.10. 2007., Opatija

U organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Vladinog Ureda za udruge i Mreže volonterskih centara u Opatiji će se 18. i 19. listopada 2007. godine u hotelu “4 opatijska cvijeta” održati IV. nacionalna konferencija o volonterstvu pod nazivom “Volontiranje u lokalnoj zajednici: Volontiram lokalno, djelujem globalno!”.
 
Konferencija će okupiti predstavnike lokalne i regionalne samouprave s ciljem da ih se informira, motivira i osnaži u primjeni Zakona o volonterstvu na lokalnoj i regionalnoj razini. Na konferenciji će biti uručene nagrade za volonterstvo "Škola - prijatelj zajednice" i "Tvrtka - prijatelj zajednice".

Program Konferencije bit će usredotočen na potrebe lokalne i regionalne samouprave kako bi informirao o tome kako:
1. na pravilan način omogućiti primjenu Zakona o volonterstvu;
2. stvoriti poticajno okruženje za razvoj volonterstva u lokalnoj zajednici te
3. povezati institucije sustava (zdravstvo, socijalna skrb, skrb o obitelji, obrazovanje, zapošljavanje itd.) s programima organizacija civilnoga društva, a naročito regionalnih i lokalnih volonterskih centara, u cilju kvalitetnog uključivanja građana i građanki u volonterske aktivnosti kojima se unapređuje razina kvalitete življenja u lokalnoj zajednici.

U radu Konferencije sudjelovat će i međunarodni stručnjaci koji će predstaviti dobru praksu razvoja volonterstva na lokalnim razinama u Mađarskoj, Škotskoj, Italiji, Sloveniji i na razini Europske unije što će zasigurno biti poticaj svim sudionicima Konferencije za razmjenu iskustava, ali i kvalitetna podloga za razmatranje mogućnosti prilagođene primjene tih iskustava u Republici Hrvatskoj.

Pored toga, u sklopu Konferencije biti će uručene nagrade (1) osnovnim školama za inovativne volonterske inicijative učenika i učenica, (2) srednjim školama za poticajne modele uključivanja mladih u volontiranje u školi i široj zajednici te (3) tvrtkama za modele uključivanja zaposlenika u volonterske aktivnosti u zajednici kroz razvoj korporativnog volonitiranja. Nagrade "Škola – prijatelj zajednice" i "Tvrtka – prijatelj zajednice" dobitnicima će uručiti potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske gospođa Jadranka Kosor.