Održano javno savjetovanje o dosadašnjoj provedbi Zakona o udrugama

 Održano javno savjetovanje o dosadašnjoj provedbi Zakona o udrugama

 

U utorak, 6. ožujka, u Zagrebu je  održano javno savjetovanje na temu „Izazovi u provedbi Zakona o udrugama“. Savjetovanje je organizirao Ured za udruge, u suradnji s Ministarstvom uprave u okviru projekta IPA 2009 “Jačanje kapaciteta Vladinog Ureda za udruge za izgradnju učinkovitog partnerstva s organizacijama civilnog društva u borbi protiv korupcije“, te time označio početak javnog savjetovanja o dosadašnjim izazovima u provedbi Zakona o udrugama. 
 
Savjetovanje su otvorili  ministar uprave Arsen Bauk i dr. sc. Igor Vidačak, v.d. ravnatelja Ureda za udruge, a u uvodnom dijelu rasprave sudjelovale su i Jagoda Botički, pomoćnica ministra uprave, Vesna Lendić Kasalo, načelnica Odjela za strateško planiranje, programiranje i informiranje Ureda za udruge, Ljubica Radovanić, pomoćnica predstojnice Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji, Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva te Sandra Benčić iz Kuće ljudskih prava.
 
Savjetovanju je prisustvovalo preko 110 sudionika iz reda tijela državne uprave, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, Ureda državne uprave u županijama, akademske zajednice i udruga, a mnogi od prisutnih aktivno su sudjelovali u raspravi o ovoj važnoj temi, koja je pobudila i veliko medijsko zanimanje.
Savjetovanje se vodilo kroz četiri glavne teme; manjkavosti samog teksta Zakona, problemi u provedbi i (ne)ujednačenom tumačenju zakonskih odredbi, klasifikacija djelatnosti udruga i proračunske dotacije za projekte i programe od interesa za opće dobro koje provode udruge. Ured za udruge bilježio je osnovne naglaske iz rasprave kako bi doprinosi svih sudionika bili dokumentirani i što vjernije preneseni javnosti.
 
Sažetak prijedloga i komentara iznesenih na javnom savjetovanju.
 
U dokumentu pripremljenom za savjetovanje navedeni su neki od problema koji su se javljali u dosadašnjoj provedbi Zakona te otvorena pitanja na koja bi javno savjetovanje moglo ponuditi odgovor.
 
Pisani prijedlozi na dokument mogu se dostaviti još do 21.ožujka 2012. na adresu e-pošte: marina.lochert@uzuvrh.hr, ili putem regularne pošte na adresu:
 
Vlada Republike Hrvatske
Ured za udruge
Radnička c.80/V, 10000 Zagreb.
  
Ured za udruge sve će potpisane doprinose javnom savjetovanju objaviti na svojim mrežnim stranicama nakon završetka internetskog savjetovanja.