Održana konferencija „Proširena Europa“

Dana 11. listopada 2011. godine u organizaciji Francuske asocijacije Savjeta europskih gradova, općina i regija, Hrvatske zajednica županija i Ureda za udruge Vlade RH, a uz potporu Francuskog veleposlanstva u RH, u Zagrebu je održana konferencija „Proširena Europa“ .

Cilj konferencije bio je okupiti predstavnike francuskih i hrvatskih lokalnih vlasti koji su razgovarali o mogućnostima i izazovima jačanja suradnje francuskih i hrvatskih regionalnih i lokalnih vlasti u procesu europske integracije, perspektivama stvaranja partnerstva u korištenju fondova EU, kao i dosadašnjim iskustvima i budućoj suradnji u okviru programa Europa za građane.
 
U sklopu Konferencije, održan je okrugli stol na temu aktivnog europskog građanstva i promicanja građanskih vrijednosti. Uvodni govor u ime Ureda za udruge održao je predstojnik Ureda Igor Vidačak, koji je u svom izlaganju govorio o programu Europa za građane, ulozi Ureda kao Kontakt točke te izazovima izgradnje europskog javnog prostora i doprinosa organizacija civilnog društva jačanju aktivnog europskog građanstva.
Svoja pozitivna iskustva s programom Europa za građane podijelili su predstavnici Općine Malinska i Razvojne agencije Sjever iz Varaždina koji su održali kratke prezentacije i predstavili projekte iz svojih lokalnih zajednica.
 
Na tragu započete dobre suradnje, u planu je održavanje francusko-hrvatskog foruma za traženje partnera na europskim projektima u proljeće 2012. godine.