Uključivanje građana u oblikovanje javnih politika – okrugli stol i trening za koordinatore savjetovanja

         

U ponedjeljak, 13. lipnja 2011. godine, u 14 sati, u Hrvatskom saboru je održan okrugli stol pod naslovom: „Izazovi uključivanja građana u oblikovanje javnih politika“. Događaj su organizirali Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj uz domaćinstvo Hrvatskoga sabora. Na okruglom stolu sudjelovalo je oko 50 sudionika iz državne uprave i institucija vlasti, akademske zajednice, civilnoga društva i medija, a njegov cilj bio je raspraviti mogućnosti osnaživanja dijaloga s građanima i širom javnošću u pripremi i provedbi javnih politika, a sukladno usvojenom Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u donošenju novih zakona, drugih propisa i akata, mjerama Akcijskog plana uz Strategiju suzbijanja korupcije te aktivnostima reforme javne uprave usmjerenima prema boljoj suradnji državnih tijela i civilnog društva.
 
Okrugli stol otvorio je predsjednik Sabora, g. Luka Bebić, naglasivši da je u proteklom vremenu učinjeno jako puno na planu informiranja građana te otvorenosti državnih tijela prema javnosti, no kako to još uvijek nije dovoljno. Poručio je ujedno da javnost treba upoznati s onim što nas čeka u EU, i to argumentima:
 
„Ne treba govoriti samo o lijepim stvarima nego i o problemima prilagodbe novim uvjetima, pogotovo što se tiče našeg gospodarstva i izlaska na europsko tržište“, istaknuo je Bebić, dodavši da je Sabor posljednjih godina učinio veliki napor u prilagodbi zakonodavstvu Europske Unije.
 
Veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj, Nj. E. James B. Foley, u svom uvodnom izlaganju ocijenio je kako je hrvatska priča u posljednjih 20 godina priča o uspjehu, spomenuvši brojne rezultate koje je Republika Hrvatska ostvarila u kontekstu pridruživanja euroatlantskim integracijama:
 
„Ti rezultati predstavljaju sveobuhvatan napor za izgradnju vladavine zakona i za reformu nebrojenih aspekata društva i upravljanja, uključujući civilno društvo“, kazao je, istaknuvši da su organizacije civilnog društva važne kao i vlade u unapređenju demokracije i dobrog upravljanja širom svijeta.
 
Nakon uvodnih govora, dr. Carolyn J. Lukensmeyer, osnivačica i predsjednica organizacije AmericaSpeaks, održala je predavanje o izazovima uključivanja građana u oblikovanje javnih politika. Dr. Lukensmeyer je inovatorica na području sudioničke demokracije, reforme javne uprave i organizacijskog razvoja. Organizaciju AmericaSpeaks osnovala je 1995. godine s ciljem razvoja novih inovativnih demokratskih praksi koje će ojačati glas građana u procesu donošenja odluka, a vrlo je aktivno uključena i u provedbu strategije otvorene i transparentne Vlade SAD-a, jedne od okosnica programa predsjednika Obame. Prije osnivanja AmericaSpeaks, Carolyn je radila kao savjetnica voditelju osoblja u Bijelog kući od studenog 1993. do lipnja 1994., a za svoj rad je dobila ugledna međunarodna priznanja.
 
U sklopu svog posjeta Hrvatskoj, Dr. Lukensmeyer je održala i cjelodnevni trening za koordinatore za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću imenovane u svim tijelima državne uprave, osobe za informiranje te druge službenike koji se u svakodnevnom poslu susreću s izazovima kvalitetne komunikacije sa zainteresiranom javnošću. Cjelodnevni seminar održan je u utorak, 14. lipnja 2011, u Zagrebu, a bio je posvećen razvoju konkretnih vještina organizacije javnih savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o prijedlozima novih zakona, drugih propisa i akata.
 
                    
 
U nastavku možete pronaći poveznicu na mrežne stranice organizacije AmericaSpeaks, kao i kratki video sadržaj o jednom od brojnih savjetodavnih sastanaka građana, kojeg je organizirala spomenuta organizacija.
 
Mrežne stranice organizacije AmericaSpeaks
 
21st Century Town Meeting   

Životopis dr. Carolyn J. Lukensmeyer